Tudomány

Egy egyiptomi hadvezér 3300 éves sírjára bukkantak

24.hu
24.hu

2018. 05. 09. 10:21

Ivrhja, az ókori egyiptomi hadvezér nyughelyét a Gíza tartományban fekvő Szakkara területén fedezték fel. A 3300 éves sírban több falfestményt is azonosítottak, emberi maradványok azonban egyelőre kerültek elő.
Korábban a témában:

A sír felfedezését kedden jelentette be az egyiptomi Régiségek Minisztériuma – számol be a Live Science. A nyughely falain azonosított hieroglifák szerint Ivrhja a hadsereg fővezére és Ámon birtokának szolgája, illetve II. Ramszesz birtokának főszolgája volt. Ámon birtoka kiemelt fontosságú terület volt, amelyen számos templom feküdt, a szolgálói cím így igen jelentős tisztségnek számított.

Ivrhja pályafutása I. Széthi (i. e. 1294-1279) uralkodása alatt kezdődött, majd II. Ramszesz (i. e. 1279-1213) korában folytatódott.

A hadvezér sírját Szakkarában, Unisz (kb. i. e. 2375-2345) fáraó piramisától délre találta meg az Ola El Aguizi, a Kairói Egyetem egyiptológusa által vezetett csapat. A nyughely a homokba temetve került elő a 2017-2018-as ásatási szezon során.

A régészek a lelőhelynél több termet is azonosítottak,

így szentélyeket, egy előkertet és egy „szoborszobát”.

A sírban számos falfestmény maradt fenn. A szoborszobában a falakon Ivrhja alakja, illetve a korabeli Egyiptom külföldi kapcsolatairól árulkodó jelenetek láthatóak. Az egyik festményen például kikötőben álló hajók tűnnek fel, melyek kánaáni borospalackokat szállítanak. A korszakban Kánaán egyiptomi fennhatóság alatt állt.

Egy másik teremben a kutatók olyan képet találtak, amely egy krokodilokkal teli folyón történő átkelést mutat be. A jelenet feltételezhetően egy kelet-egyiptomi gázlót ábrázol.

Közzétette: ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ – 2018. május 8.

A szakértők a lelőhelyen egyelőre nem bukkantak emberi maradványokra, igaz, a feltárás még nem ért véget. Nem kizárható, hogy a sírban több családtagot is eltemettek, például Ivrhja fiát, Juppát, illetve unokáját, Hatiajt. A régészek szerint az is elképzelhető, hogy a hadvezér idegen származású volt.

A kutatók abban bíznak, hogy a további munkálatok során újabb izgalmas leletek kerülnek elő a nyughelynél.

(Kiemelt kép: Facebook/Ministry of Antiquities)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.