Tudomány

Nincsen rejtett kamra Tutanhamon sírjában

Az Egyiptomi Régiségek Minisztériuma vasárnap bejelentette: egy új, átfogó vizsgálat nem mutatott ki rejtett kamrákat Tutanhamon Királyok völgyében található nyughelyén.

A Francesco Porcelli, a Torinói Egyetem munkatársa által vezetett csapat földradar (GPR) segítségével tanulmányozta Tutanhamon sírját. A vizsgálat eredményei perdöntően cáfolják a rejtett kamrák létezését  – áll a minisztérium közleményében.

A ötletet, hogy egy titkos, Nofertiti szarkofágját őrző terem vár felfedezésre a nyughelyen, még 2015-ben vetette fel Nicholas Reeves, az Amarna Királysírok Projekt vezetője. Az elmúlt évek során több vizsgálatot is végeztek a helyszínen, változó eredményekkel.

Reeves azt feltételezte, hogy az eredeti sír Tutanhamon anyjáé volt, majd miután a fáraó fiatalon meghalt, testét a királynéi nyughely külső kamrájában temették el. A kutató úgy vélte, hogy Tutanhamon anyja Nofertiti volt.

Porcelli 2017-ben kezdte el elemezni a sírt csapatával azzal a céllal, hogy végérvényesen eldöntse a rejtett kamra kérdését.

A kutatók friss adatai azt mutatják:

kizárható, hogy azonosítatlan termek tartozzanak a fáraó nyughelyéhez.

Az időszámítás előtt 1342-1324 között uralkodott Tutanhamon példátlanul jó állapotban fennmaradt sírja miatt ismert.

Egy korábbi DNS-vizsgálat igazolta, hogy Tutanhamon apja Ehnaton volt, aki egy vallási-kulturális reform során igyekezett bevezetni az egyistenhitet Egyiptomban. Arról, hogy ki volt Tutanhamon anyja, régóta folyik a szakmai vita.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik