Tudomány zöldövezet

Ökológiai katasztrófa szélén áll Európa

Egy új tanulmány szerint a franciaországi mezőgazdasági területeknél élő madarak populációi az elmúlt 15 év során átlagosan harmadukkal csökkentek. A szakértők úgy vélik, hogy egész Európát ökológiai katasztrófa fenyegeti.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont új vizsgálata szerint ezen madarak egyedszámának csökkenése az ökológiai katasztrófa szintjéhez közelít – írja az IFLScience. A fajok példányszáma átlagosan kétharmadára csökkent, de bizonyos élőlényekre még súlyosabb hatással volt az elmúlt időszak.

A foglyok esetében például tízből nyolc, a réti pityerek esetében pedig tízből hét tűnt el az utóbbi 15 év során.

Benoit Fontaine, a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum munkatársa és az új tanulmány társzerzője szerint a helyzet katasztrofális.

Vöröslábú fogoly (kép: Flickr/Smudge 9000)

Egy tavalyi elemzés felfedte, hogy Németországban 30 év alatt a repülő rovarok egyedszáma negyedére zuhant. A populáció valószínűleg a gazdaságokban használt növényvédő szerek miatt csökkent. A rovarok eltűnése bizonyosan a madarakra is súlyos hatással van, hiszen számos faj rovarokkal táplálkozik.

Alig maradtak rovarok, és ez az első számú probléma

– mondta Vincent Bretagnolle, a kutatócsapat tagja.

Hogy a rovarok pusztulása sodorta veszélybe a mezőgazdasági madarakat, igazolja az a tény is, hogy a városok közelében élő állatok, például a galambok és rigók egyedszáma némiképp növekedett, míg a vidéken élő madarak száma csökkent. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági módszerek állnak a jelenség hátterében.

Mivel Európa területének 45 százalékát használják a mezőgazdasági munkára, a probléma valószínűleg nem csak Franciaországot érinti.

A madarak eltűnése újabb „néma tavaszt” eredményezhet

A kifejezést Rachel Carson ökológus vezette be az 1960-as években tapasztalt madárpopuláció-csökkenés során.

Hogy a madarak számának zuhanása milyen láncreakciókat indíthat el, és milyen hatással lesz a környezetre, lehetetlen pontosan megjósolni.

(Kiemelt kép: Flickr/Kev Chapman)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik