Tudomány

Közel 40 év után kapcsolták be a Voyager 1 hajtóműveit

Voyager 1 közel 40 éve, 1980 novembere óta nem használta a röppályakorrigáló (trajectory correction maneuver, azaz TCM) hajtóműveit - a szonda ekkor haladt el a Szaturnusz mellett. A misszió csapata a közelmúltban bejelentette: ismét kipróbálták a motorokat, hogy felmérjék állapotukat.

A TCM meghajtók remekül szerepeltek a november 28-i teszten – számol be a Space.com.

Todd Barber, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a misszión dolgozó mérnök szerint a csapat egyre izgatottabb lett a meghajtóteszt egyes lépéseinél. A szakértő szerint a kutatók megkönnyebbültek és meglepődtek, miután kiderült, hogy a régóta használaton kívüli meghajtók még mindig kitűnően funkcionálnak.

A Voyager 1 2012 augusztusában lett az első ember alkotta objektum, amely elhagyta a Naprendszert, és belépett a csillagközi űrbe.

A szonda régóta csak a standard helyzetszabályzó motorjait használta ahhoz, hogy kommunikációra alkalmas helyekre navigálja magát. Az elmúlt három évben azonban ezen meghajtók teljesítménye csökkent, ezért a szakértők alternatív megoldást akartak találni.

Chris Jones, a Jet Propulsion Laboratory vezető mérnöke szerint a kutatók a több évtizedes adatokat átvizsgálva egy elavult nyelven kódolt szoftvert is ellenőriztek, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a kísérlet biztonságos lesz.

A szakértők következő célja az, hogy januárban elkezdjék használni a TCM motorokat a hagyományos hajtóművek helyett. A kutatók úgy vélik, hogy a régóta inaktív, de még mindig jól működő meghajtók segítségével 2-3 évvel hosszabbíthatják meg a Voyager 1 élettartamát.

A jövőben valószínűleg ismét kikapcsolják majd a három TCM hajtóművet, ugyanis a motorok működéséhez melegítő berendezésre van szükség, amely viszont rengeteg energiát használ. Amikor az űrszonda energiatartalékai túlságosan lecsökkennek, a szakértők visszaállítják a helyzetszabályzó hajtóműveket.

A Voyager 1 és a Voyager 2 néhány hét különbséggel indultak 1977-ben. A szerkezetek célja az volt, hogy hatalmas utat bejárva elemezzék a Naprendszer gázbolygóit, azaz a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt. A szondák teljesítették elsődleges küldetésüket, majd folytatták az utazást. A becslések szerint a Voyager 2 néhány éven belül szintén be fog lépni a csillagközi űrbe.

Nem lehetetlen, hogy egy nap a Voyager 2 TCM hajtóműveit is tesztelik majd, igaz, ezen űrszonda helyzetszabályzó motorjai sokkal jobb állapotban vannak, mint a Voyager 1 berendezései.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik