Tudomány

Olvadt jég nyomára bukkantak a Marson

24.hu
24.hu

2017. 11. 24. 11:23

Az Open University munkatársai friss, gleccserből származó víz nyomára bukkantak a Marson. Az eredmény meglepő, ugyanis a szakértők szerint az égitest felszíne régóta túl hideg ahhoz, hogy megolvadjon rajta a jég.
Korábban a témában:

Az Open University szakértői által vezetett csapat olvadékvíztől származó üledékgerincre bukkant egy marsi gleccser alatt. A lerakódás viszonylag friss, mintegy 110 millió éves. A felfedezés azért meglepő, mert a kutatók úgy gondolják, hogy a bolygó éghajlata évmilliárdok óta rendkívül hideg. A szakértők a Journal of Geophysical Research: Planets folyóiratban ismertették eredményeiket.

Frances Butcher, a tanulmány vezető szerzője szerint a Marson a Földhöz hasonlóan jégsapkák borítják a sarkokat, míg az egyenlítőnél nincs felszíni jég. A sarkok és az egyenlítő között ugyanakkor több ezer gleccser található. Az új vizsgálat során ezeket a jégtömegeket elemezték.

Mivel a marsi átlaghőmérséklet -55 Celsius-fok körül mozog, a szakértők többsége úgy véli, hogy a marsi gleccserek mindig is túl hidegek voltak ahhoz, hogy olvadékvizet állítsanak elő.

Az új elemzés alapján azonban a felszín alatti vulkáni aktivitás, illetve a jég mozgása egykor elég hőt termelt ahhoz, hogy bizonyos gleccserek mélyén meginduljon az olvadás.

A most azonosított üledékgerinchez hasonló felhalmozódások bolygónkon is fellelhetőek. A földi ózokat szintén gleccserek alakították ki a jégkorszak alatt, napjainkban pedig Közép- és Észak-Európában helyezkednek el.

Bár a kutatók nem találtak bizonyítékot a mai marsi vízfolyásokra, az eredmények mindenképp fontosak a helyi környezet megértésében. A szakértők korábban egyetlen ózt találtak a vörös bolygón. Mind a mostani, mind a korábban ismert formáció viszonylag új, nagyjából 110-150 millió éves. A kutatók szerint a lerakódások vulkáni aktivitás hatására alakulhattak ki.

Óz a Marson Kép: Frances Butcher an NASA, JPL-Caltech, MSSS

Butcher úgy véli, ha az emberek valaha a Marsra utaznak, az egyenlítő és a sarkok közti gleccserek hozzáférhető vízforrásokká válhatnak. A jégtömegeknél fekvő ózokat pedig érdemes lesz alaposabban is megvizsgálni.

A szakértő kiemelte, a vörös bolygón a körülmények kifejezetten alkalmatlanok az élet számára. Egyelőre azt sem tudni, hogy a távoli múltban, amikor a Mars még barátságosabb volt, megjelenhettek-e a felszínén valamiféle létformák. Butcher szerint nem túl valószínű, hogy a gleccserek kedvező környezetet teremthetnének.

A kutató ugyanakkor hozzátette, az efféle jégtömegek megóvhatták a mikroorganizmusokat a vörös bolygót érő veszélyes sugárzásoktól.

Ha az élet megjelent a Marson, van rá esély, hogy a gleccserágyak védett mélyedéseket biztosítottak az élet számára

– mondta Butcher,

(Kiemelt kép: ESA)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.