Tudomány

Olvadt jég nyomára bukkantak a Marson

Az Open University munkatársai friss, gleccserből származó víz nyomára bukkantak a Marson. Az eredmény meglepő, ugyanis a szakértők szerint az égitest felszíne régóta túl hideg ahhoz, hogy megolvadjon rajta a jég.

Az Open University szakértői által vezetett csapat olvadékvíztől származó üledékgerincre bukkant egy marsi gleccser alatt. A lerakódás viszonylag friss, mintegy 110 millió éves. A felfedezés azért meglepő, mert a kutatók úgy gondolják, hogy a bolygó éghajlata évmilliárdok óta rendkívül hideg. A szakértők a Journal of Geophysical Research: Planets folyóiratban ismertették eredményeiket.

Frances Butcher, a tanulmány vezető szerzője szerint a Marson a Földhöz hasonlóan jégsapkák borítják a sarkokat, míg az egyenlítőnél nincs felszíni jég. A sarkok és az egyenlítő között ugyanakkor több ezer gleccser található. Az új vizsgálat során ezeket a jégtömegeket elemezték.

Mivel a marsi átlaghőmérséklet -55 Celsius-fok körül mozog, a szakértők többsége úgy véli, hogy a marsi gleccserek mindig is túl hidegek voltak ahhoz, hogy olvadékvizet állítsanak elő.

Az új elemzés alapján azonban a felszín alatti vulkáni aktivitás, illetve a jég mozgása egykor elég hőt termelt ahhoz, hogy bizonyos gleccserek mélyén meginduljon az olvadás.

A most azonosított üledékgerinchez hasonló felhalmozódások bolygónkon is fellelhetőek. A földi ózokat szintén gleccserek alakították ki a jégkorszak alatt, napjainkban pedig Közép- és Észak-Európában helyezkednek el.

Bár a kutatók nem találtak bizonyítékot a mai marsi vízfolyásokra, az eredmények mindenképp fontosak a helyi környezet megértésében. A szakértők korábban egyetlen ózt találtak a vörös bolygón. Mind a mostani, mind a korábban ismert formáció viszonylag új, nagyjából 110-150 millió éves. A kutatók szerint a lerakódások vulkáni aktivitás hatására alakulhattak ki.

Óz a Marson Kép: Frances Butcher an NASA, JPL-Caltech, MSSS

Butcher úgy véli, ha az emberek valaha a Marsra utaznak, az egyenlítő és a sarkok közti gleccserek hozzáférhető vízforrásokká válhatnak. A jégtömegeknél fekvő ózokat pedig érdemes lesz alaposabban is megvizsgálni.

A szakértő kiemelte, a vörös bolygón a körülmények kifejezetten alkalmatlanok az élet számára. Egyelőre azt sem tudni, hogy a távoli múltban, amikor a Mars még barátságosabb volt, megjelenhettek-e a felszínén valamiféle létformák. Butcher szerint nem túl valószínű, hogy a gleccserek kedvező környezetet teremthetnének.

A kutató ugyanakkor hozzátette, az efféle jégtömegek megóvhatták a mikroorganizmusokat a vörös bolygót érő veszélyes sugárzásoktól.

Ha az élet megjelent a Marson, van rá esély, hogy a gleccserágyak védett mélyedéseket biztosítottak az élet számára

– mondta Butcher,

(Kiemelt kép: ESA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik