Tudomány

Ilyen naplementét még biztosan nem látott

24.hu
24.hu

2017. 11. 28. 07:30

A NASA marsjárója, a Curiosity már számtalan lenyűgöző képet küldött a vörös bolygó felszínéről. Egy közelmúltban bemutatott felvételen azonban nem a talajt, hanem az eget érdemes figyelni.
Korábban a témában:

A képen a marsi napnyugta látható egy helyi domb felett – számol be az IFLScience. A felvételt a közelmúltban osztotta meg a NASA, és egy Reddit-felhasználó, Pluto_and_Charon lett rá figyelmes.

A kép amellett, hogy lenyűgöző, néhány érdekes dologról is árulkodik.

Míg a Földön az ég nappal kék, alkonyatkor és hajnalban pedig vöröses, a Marson épp fordított a helyzet.

Ennek oka az, hogy a bolygónk légkörében található levegőmolekulákon és szennyeződéseken nappal a rövidebb hullámhosszú sugarak, elsősorban a kék fény szóródik. Napkeltekor és napnyugtakor viszont a sugaraknak vastagabb levegőrétegen kell áthaladniuk, így a hosszú hullámhosszú sugarak, azaz a narancssárga és vörös fény válik dominánssá.

A Mars atmoszférájának azonban eltérő a felépítése. A helyi légkörben a por az uralkodó, amely egészen másként szórja a fényt.

A Curiosity a fenti képet a Mastcam nevű eszközével készítette. A berendezés egyike a marsjáró négy kamerájának, melyekkel a felszínt és a tudományos szempontból érdekes objektumokat fotózzák.

Néha azonban a kamerák segítségével a laikusok számára is izgalmas felvételek születnek. Nem ez volt az első alkalom, amikor a Curiosity a helyi naplementét örökítette meg, 2015-ben például létrehozott már egy hasonló fotót.

Kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.

Mark Lemmon, a marsjáró tudományos csapatának tagja akkor azt mondta, a naplemente egyedi színét a légkörben található parányi porszemcsék adják, melyek elég kicsik ahhoz, hogy a kék fény át tudjon haladni az atmoszférán. A kék fény napnyugtakor a napkorong közelében lesz domináns, míg az ég többi része továbbra is vörös és narancssárga marad, egészen sötétedésig.

A Curiosity 2013-ban egy napfogyatkozást is megörökített a vörös bolygón, ekkor egy helyi hold, a Phobosz haladt el a Mars és csillaga között.

Kép: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.

Sőt, a marsjáró korábban már a helyi szürkületről is készített képet. Ezen a felvételen a Phobosz is feltűnik az égen.

Kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Curiosity 2012 augusztusában érkezett meg a Marsra, és azóta számtalan lélegzetelállító képet küldött. A szerkezet jelenleg a landolás pontjától nem messze, a Gale-kráterben található 5,5 kilométer magas hegyen, az Aeolis Monson kapaszkodik felfelé.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.