Tudomány

Búcsú a Szaturnusztól: íme a Cassini egyik utolsó felvétele

A szeptember közepén megsemmisült Cassini űrszonda 13 évet töltött el a Szaturnusz rendszerében. A NASA a közelmúltban mutatta be az egyik utolsó felvételt, melyet a szonda a gázóriásról készített.

A Cassini széles látószögű kamerája szeptember 13-án 42 vörös, zöld és kék képet hozott létre a Szaturnuszról és gyűrűiről. A szakértők később összeillesztették a felvételeket, így eredeti színben is megcsodálhatták az égitestet. Az elkészült képen a gázbolygó több holdja, így a Prometheus, a Pandora, a Janus, az Epimetheus, a Mimas és az Enceladus is látható – igaz, valósággal eltörpülnek a Szaturnusz mellett.

A Cassini kiderítette: lakható lehet a Szaturnusz két holdja
Az űrszonda kalandjai pénteken érnek véget, ezért mindenképp érdemes beszélni az eredményeiről.

A Cassini missziója történelmi jelentőségű volt. Robert West, a projekt képalkotó csapatának vezetője és a NASA munkatársa szerint az űrszonda tudományos eredményei lenyűgözőek. A képalkotó csoport évek óta tervezte, hogy a küldetés végén különleges búcsúfelvételt alkot majd a Szaturnuszról.

Kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Elizabeth Turtle, a Johns Hopkins Egyetem szakértője és a csapat tagja hozzátette, a kutatók könnyen hozzászoktak, hogy naponta új képeket kaptak Szaturnusz rendszeréről. Éppen ezért nem volt könnyű elbúcsúzni a Cassinitől.

Az űreszköz 1997-ben indult, és 2004 -2017 között keringett a gázóriás körül. Missziója során a szerkezet számtalan értékes információt gyűjtött a bolygóról és holdjairól – többek közt azt is felfedte, hogy az egyik helyi égitest, az Enceladus, geológiailag meglepően aktív.

A Cassini kalandjai 2017. szeptember 15-én értek véget, amikor a Szaturnusz légkörébe irányították, ahol aztán meteorként égett el. Az űrszonda még utolsó pillanataiban is továbbította értékes adatait.

A szonda információinak teljes feldolgozása éveket vehet még igénybe.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik