Tudomány

II. Ramszesz elveszett templomára bukkantak

Kutatók egy csoportja II. Ramszesz korából származó templomra bukkant a Szakkara és Gíza között fekvő Abu-Szírnál. Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint az épület az egyetlen bizonyíték arra, hogy a fáraó jelen volt a nekropolisznál.

Az egyiptomi és cseh régészek 2012-ben találták meg az elveszett komplexumot, majd négy évet töltöttek a feltárással – számol be az IFLScience. A templom egy olyan területen fekszik, amely természetes átjárót képez a Nílus partjai és Abu-Szír ártere között. A nagyjából 3000 éves építmény alapterülete 32-ször 50 méter.

Az ásatások során egy hatalmas udvart azonosítottak, amely mellett két raktár helyezkedik el. Az udvart sártéglákkal körülkerített kőoszlopok határolják. A falakon felfedezett maradványok azt mutatják, hogy a fal egy részét egészen biztosan kékre festették.

Az épület végén a szakértők egy rámpát vagy lépcsősort találtak, amely a szentélybe vezet. A szentély hátsó részét három párhuzamos kamrára osztották.

A minisztérium bejelentése szerint a templom romjait egy hatalmas homok- és kőtörmelékhalomban azonosították. A lerakódás egy része domborművektől származott. Miroslav Barta, a cseh csapat vezetője azt mondta, az alkotások díszítő funkciót láttak el. A dekorációk isteneket, így Ámont, Rét és Nehbetet ábrázolják.

Kép: Facebook/‎Ministry of Antiquities

A régészek arra jutottak, hogy a komplexum az időszámítás előtt 1279-1213 között uralkodó II. Ramszesz korából származik. A Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb fáraója volt, hosszú uralkodása alatt hatalmas építkezéseket folytatott, és jelentős  háborúkat vezetett. A helyszínen talált egyik dombormű II. Ramszesz különböző címeit sorolja fel.

Barta szerint a felfedezés segít jobban megérteni a korabeli építkezési és vallási szokásokat. A templom azt is igazolja, hogy II. Ramszesz idején a térségben a napisten tisztelete megmaradt – Abu-Szírben az időszámítás előtti 25. századtól egészen az Újbirodalom koráig létezett Ré-kultusz.

(Kiemelt kép: Facebook/‎Ministry of Antiquities)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik