Tudomány
All Giza Pyramids

Már sejthető, hogy miként épültek a gízai piramisok

24.hu
24.hu

2017. 09. 25. 11:18

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy hogyan voltak képesek az ókori egyiptomiak felépíteni a gízai piramisokat. Az utóbbi időkben egyre több lelet kerül elő, melyek az építők módszereiről árulkodnak.
Korábban a témában:

A 146,7 méteres Kheopsz-piramis a legmagasabb piramis, egészen a középkorig nem létezett nála nagyobb építmény. A hatalmas nyughelyet az időszámítás előtti 26. században emelték, a tudósokat pedig régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy ebben a korszakban hogyan tudtak megvalósítani egy ekkora vállalkozást.

Az utóbbi idők felfedezései – egy papirusztekercs, egy ünnepi hajó és egy csatornarendszer azonosítása – sokat elárulnak arról, hogy miként szállíthatták a távoli bányákból az építkezéshez az alapanyagokat.

A leletek alapján a rendkívül képzett ókori munkások kötelekkel összekötött hajókon hozták a területre a 170 000 tonna követ. A nyersanyagokat a Nílushoz kapcsolódó egyedi csatornahálózaton utaztatták, a rendszerhez az építkezésektől nem messze található kikötők is tartoztak.

Egy korábban, Vadi Al-Dzsarfnál talált tekercs fontos részleteket árul el a piramisok készítéséről. A Merer, a 40 szakképzett munkást felügyelő tiszt által írt dokumentum részletesen bemutatja, hogy miként szállították a mészkövet Turától Gízáig.

A papiruszban arról is lehet olvasni, hogy az építők hogyan alakították át a tájat.

Merer szerint a szakemberek hatalmas gátakat emeltek, így terelve a Nílus vizét a piramishoz vezető csatornákba.

Bár a kutatók régóta tudják, hogy a Kheopsz-piramis belső kamrájához használt gránitot a távoli Asszuánban bányászták, a felhasznált mészkő pedig a közeli Turából származik, a szállítás módjáról sokáig folyt a szakmai vita.

Mark Lehner, amerikai egyiptológus a közelmúltban elveszett vízhálózat nyomára bukkant a Gízai-fennsíkon. Lehner úgy véli, sikerült azonosítaniuk a központi csatornát, amely a fő szállítási útvonal lehetett a fennsík lábához.

Egy másik régészcsapat Kheopsz ceremóniai hajóját fedezte fel – a jármű azért készült, hogy a túlvilágon szolgálja a fáraót. A lelet sokat elárul arról, hogy miként is épültek a korszak hajói. A jármű elemzése rávilágított: a hajót felépítő deszkákat kötelekkel erősítették össze. Igen valószínű, hogy a piramis építése során is hasonló technikával készült szerkezetekkel szállították a köveket.

(Daily Mail)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.