Tudomány

Ókori szobrokra bukkantak a karnaki templomnál

A karnaki templomkomplexum Egyiptom egyik legismertebb és legtöbbet kutatott ókori épületegyüttese. A lelőhely ennek ellenére tartogat még meglepetéseket.

Régészek egy csoportja egy Ptah temploma melletti veremben Ptahot, Oziriszt, Mutot,
páviánokat, egy szfinxet és egy macskát ábrázoló szobrokat, valamint sok más figurát azonosított. Ptah szobra eredetileg a szentélyben állhatott, ám később a többi alkotáshoz hasonlóan megsérült. A szobrok valószínűleg használhatatlanná váltak az ókori egyiptomiak számára, így tiszteletteljesen eltemették őket.

Christophe Thiers, a Francia-Egyiptomi Karnaki Templom Kutatási Központ munkatársa és a leleteket bemutató tanulmány társszerzője szerint mikor új szobor került a szentélybe, a korábbi figurát eltávolították.

A többi alkotás is megsérült korábban templomban töltött „életük” során, így ezeket is eltemették a Ptah-szoborral

– mondta a kutató.

A szakértők még 2014 decemberében találták meg a leleteket, a helyszín feltárása egy hónapig tartott – a vizsgálat eredményeit a héten ismertették. A gödörben összesen 38 tárgyat, többségében istenszobrokat azonosítottak. Úgy tűnik, hogy az alkotásokat meghatározott sorrendben ásták el.

A verem aljára a Ptah-szobor alsó fele került, mellé Ozirisz fából készült mása, a többi tárgyat pedig ezek köré rendezték. Az alkotásokat 20 centiméter vastag földréteggel fedték el, majd ráhelyeztek egy mészkő szfinxet. Újabb földréteg következett, végül pedig egy aranyozott, mészkőből készült férfi fejet tettek a gödör tetejére, melynek feltehetőleg őrző funkciót tulajdonítottak.

Kép: CFEETK-CNRS-MoA: J. Maucor

A kutatók a leletek elemzése során arra jutottak, hogy a tárgyak más-más periódusban készültek – a Ptah-szobor például az Újbirodalom, míg a szfinx a késő Ptolemaida-dinasztia korából származik. A régészek ugyanakkor úgy vélik, hogy az alkotásokat egyszerre temették el az időszámítás előtti 2-1. század során.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik