Clémence Blouet, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint a testsúlycsökkentő módszerek sokszor azért nem hatékonyak, mert a test egy termosztátként működik: a testben lévő kalóriamennyiséget és a kalóriabevitelt összekapcsolja. Ha tehát az ember kevesebbet eszik, a test ezt úgy kompenzálja, hogy csökkenti az energia felhasználását. Ettől válik igazán nehézzé a fogyás.
A kutatók régóta tudják, hogy az agynak valamilyen módon irányítania kell ezt a rendszert, de hogy a bevitt táplálékhoz képest miként módosulnak a felhasznált kalóriák, sokáig rejtély volt.
Most úgy tűnik, Blouet kutatócsapata megtalálta a megoldást. A szakértők egereknél azonosítottak egy új mechanizmust, amely az alacsony energiabevitel jelentkezésével csökkenti a fogyás mértékét. Mivel a rágcsálók szervezete sok szempontból hasonlít a miénkre, elemzésükkel az emberi test megértéséhez is közelebb kerülhetünk.
Régen az éhhalál elkerülését segítette
A tudósok az agy egyik régiójában, a hipotalamuszban található egyik idegsejtcsoportot vizsgáltak. Az úgynevezett aguti-kapcsolt neuropeptidek (AGRP) olyan neuronok, melyek az étvágy szabályzásában játszanak szerepet: aktív állapotban természetes éhséget, inaktív állapotban szinte teljes étvágytalanságot váltanak ki.
A vizsgálatban a szakértők ezen idegsejtek manipulálásával kísérletezek, ki-be kapcsolgatták őket. A rágcsálókat olyan speciális kamrákban elemezték, melyek az energiafogyasztást mérték. Emellett a tesztet megelőzően olyan érzékelőket is elhelyeztek az állatokban, melyek szintén rögzítették az erőforrások felhasználására vonatkozó adatokat.
Az elemzés alapján normál körülmények közt aktivitásukkal az egészséges étvágy kialakulását, táplálékszegény időszakokban pedig az energiamegtakarítást segítik. A csapat egy olyan mechanizmust is leírt, mellyel a neuronok a testben lévő erőforrásokból és az energiafelhasználásból kiindulva határozzák meg saját aktivitásukat.
Blouet szerint vizsgálatuk kimutatta, hogy az agyban van egy idegsejtcsoport, amely önmaga szabályzásával képes befolyásolni az energiafelhasználást. Bár a rendszer feltehetőleg az éhezés elkerülésére fejlődött ki, mára sok embernek problémát okozhat fogyókúrázáskor.
Luke Burke, a tanulmány társszerzője úgy véli, eredményeik segítségével a jövőben új, hatékonyabb módszereket dolgozhatnak majd ki a súlycsökkentésre vágyók számára.