Tudomány

Szex csak havonta kétszer!

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 06. 16. 10:00

Volt idő, amikor nemcsak a házasságon kívüli bujálkodást tiltották, hanem férj és feleség intim együttléteit is szigorú szabályokhoz kötötték. Még nyomós indokkal is átlag havi 2-4 nap volt az „ölelés ideje".

Korábban a témában:

A keresztény tanítás úgy tartja, a házasságot Isten nem a “test gyönyör iránti vágyának kielégítésére” engedte meg, s önmegtartóztatás nélkül a házasság is bűn, amiért vezekelni kell. A középkorban szigorúan szabályozták ezért, hogy mikor “van ideje az ölelkezésnek”, és mikor kell tartózkodni attól. A fő problémát az jelentette, hogy a házasság elsődleges célja, a gyermeknemzés érzéki gyönyörrel jár. Ezt némelyek már önmagában bűnös dolognak tartották. Legfeljebb bocsánatos bűnnek – írja a rubicon.hu.

A házasságon belüli nemi aktusnak két indoka lehetett. Elsősorban gyermekek nemzése, másodsorban a “házastársi kötelességek” teljesítése. Ez utóbbi “orvosság” a paráznaság ellen, mert megakadályozza, hogy bárki a házasságon kívül keresse vágyai kielégítését. Ilyen indítékból tehát nem bűn a szex. Bajba kerülhetett viszont bárki, akit “annyira elragad a szenvedély, hogy házastársában nem a feleségét látja, hanem csak a nőt, s kész lenne ugyanezt művelni vele akkor is, ha nem lenne a felesége.”

A tisztátalan nő

A házastársakat érintő legfontosabb előírások a különféle indokkal megkövetelt időszakos szexuális önmegtartóztatások voltak. Ezeket egyrészt a nő menstruációs ciklusai, másrészt a keresztény naptár szent időszakai, ünnepei határozták meg. Eleinte csak ajánlották vagy előírták őket, majd egy idő után megszegését szankcionálták is. A prédikációkban pedig azzal fenyegettek, hogy az ilyen együttlétből torzszülött, leprás, epilepsziás és egyéb beteg gyermekek születnek.


Fotó: Shutterstock

A menstruáló nőt már az ószövetségi zsidóság is tisztátalannak tartotta, ilyenkor tilos volt az érintkezés. Megszegéséért tíz nap böjt járt. Igen hosszú önmegtartóztatásra ítélte a párt a terhesség ideje is. Eleinte az egész időszakra kiterjedt, legalábbis attól kezdve, hogy a terhesség nyilvánvalóvá lett, vagy amikor a magzat megmozdult. Később a tilalom lecsökkent az utolsó 3 hónapra, sőt bizonyos esetekben a szülés előtti 30–40 napra. Hozzáadódott viszont a szülést követő tisztulási idő, amely leánygyermek után hosszabb volt, mint a fiú esetében, de legalább 30–40, néhol 60–70 napra nyúlt.

Alig van idő az ölelésre

A tilalom alá eső időszakok másik csoportját a keresztény kalendárium szent napjai alkották, hogy a házastársak ilyenkor az imádságnak szenteljék magukat. Ilyen volt mindenekelőtt a vasárnap, sok esetben a szerda és a péntek, ritkábban a szombat is. Az egyházi év jeles ünnepein és a böjti napokon is illett tartózkodni a szextől, ami egyhuzamban akár 30-40 napot jelentett.

Tilos volt a házasélet azokban a napokban is, amikor a hívő szentáldozáshoz járult, sőt sok esetben utánais: az ifjú párnak például az egyházi áldás után három napot kellett várnia. Összegezve tehát a házastársaknak az év 260–270 napjában tartózkodniuk kellett az öleléstől, átlagosan mindössze 90–100 napjuk maradt “az ölelésre”. Ha ehhez hozzávesszük a menstruáció, a terhesség és a szülést követő tisztulás idejét, akkor – az asszony termékenységétől függően – évente mindössze 21–44 napon kerülhetett sor házastársi érintkezésre, ami havi 2–4 napot jelentett.

A XVI. századra “az öleléstől való tartózkodás” napjainak száma 120–140 napra csökkent és később azt is elnézték, ha valaki a tiltott ünnepnapokon teljesítette házastársi kötelességét. Különösen akkor, ha ennek megtagadása esetén fennállt a házasságtörés veszélye.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.