Tudomány

Százezer éve már hajóztak a Neander-völgyiek

Ughy Márton

2012. 03. 02. 14:38

Görög régészek szerint ötvenezer évvel előzte meg a Homo sapienst.

Korábban a témában:

Neander-völgyiek által készített jellegzetes pattintott kőeszközöket fedeztek fel Zákinthosz, Lefkádia és Kefalinía szigetén, amelyek 5-12 kilométerre vannak a görög szárazföldtől. A leletekből – amelyek korát százezer évesre becsülik – a Patraszi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a Neander-völgyi a modern embert ötvenezer évvel megelőzve képes volt a hajóépítésre.

2008-ban amerikai régészek Thomas Strasserrel, a Rhode Island-i Province Egyetem kutatójával az élen Krétán (40 kilométerre a szárazföldtől) hasonló kőeszközöket találtak, amelyek korát 130 ezer évesre becsülik, vagyis a leletek tanúsága szerint a Neander-völgyi ember nemcsak sokkal korábban szállt tengerre, hanem sokkal messzebbre is merészkedett.

A tudósok feltételezése szerint azonban mégsem a Neander-völgyi ember volt az első hajós: az Indonéziához tartozó Flores szigetén az emberfélék (hominidák) által készített egymillió éves kőeszközökre bukkantak. Nagy valószínűséggel a Homo erectus képviselői szelték át a tengert jóval a Neander-völgyi megjelenése előtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.