Tudomány

Rekordméretű pingvinre bukkantak

Ughy Márton

2012. 02. 29. 08:00

Egykoron Új-Zéland adott otthont a világ legnagyobb pingvinének, melynek magassága elérte az 1,3 métert.

Korábban a témában:

A Kairuku grebneffi 27 millió évvel ezelőtt, egy valóságos pingvinparadicsomban élt – akkoriban Új-Zéland legnagyobb részét víz borította, csupán a jelenlegi hegycsúcsok emelkedtek ki a tengerből, így rengeteg parti költőhely kínálkozott a pingvineknek, amelyeknek több faja is élt a térségben.

Az őslénytankutatók megállapították, hogy a madár sokkal magasabb volt, mint a jelenlegi rekorder, a császárpingvin, amely “csak” 1 méteres – a Kairuku grebneffi 1,3 méteres magassága mellé akár 60 kilogrammos testsúly is dukált, ami kétszerese a császárpingvinének.

Kairuku pingvinek (pingvin, kairuku, kairuku pingvin, )
(Forrás: Otago Egyetem)

Ewen Fordyce, az Otago Egyetem paleontológusa és az ősmadár eredeti felfedezője szerint a nagyobb testméret alkalmazkodási mechanizmusként alakult ki, amelynek révén az állat sokkal messzebbre tudott beúszni és mélyebbre merülni élelem után kutatva, mint modernkori fajtársai. A tudósoknak azonban azt egyelőre nem tudják, hogy ilyen testi adottságok mellett miért halt ki – lehet, hogy éghajlatváltozás, de lehet, hogy ragadozók okozták a vesztét.

A leletek másik érdekessége, hogy a korábbi két faj helyett a térségben immáron ötről tudnak. Ez azért fontos, mert a jelenkori pingvineknek fajspecifikus élőhelyeik vannak – a Humboldt-pingvin Peru partvidékét kedveli, a Magellán-pingvin főleg Argentínát preferálja -, ezzel szemben a paleontológusok szerint az őskori Új-Zélandon a különböző pingvinfajok egymás mellett éltek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.