Tudomány

Megtalálták Darwin fosszíliáit

Charles Darwin és munkatársai által gyűjtött, majdnem másfél évszázadra elfeledett növényi fosszíliák sokaságát fedezték fel - egy raktárban gyűjtötték a port.

A felfedezés Howard Falcon-Lange, a Londoni Egyetem paleontológusa nevéhez fűződik, aki felfigyelt néhány, nem regisztrált növényi fosszíliák felirattal ellátott fiókra, majd megtalálta bennük az első, C. Darwin címkével ellátott tárgylemezt.

Falcon-Lang összesen 314 tárgylemezt talált olyan fa- és növényi mintákkal, amelyeket Darwin és közeli munkatársai gyűjtöttek. A fosszíliákat vékony, átlátszó tárgylemez és fedőlemez közé helyezték a további mikroszkópos vizsgálatok céljára. A legnagyobb tárgylemezek hossza eléri a 15 centimétert.

A Londoni Egyetem szerint a minták azért “vesztek el”, mert Hookernek, akinek rendszereznie és nyilvántartásba kellett volna vennie a gyűjteményt, nem sikerült elvégeznie a feladatot, mielőtt 1846-ban himalájai expedícióra indult. Ráadásul 1846-ban Darwin még kevéssé volt ismert, így a kollekció nem részesült “kellő figyelemben” a kurátorok részéről.

A gyűjteményt tavaly áprilisban fedezték fel, azóta a tárgylemezeket lefényképezték, és immár interneten elérhetők a nagyközönség számára az online múzeumi kiállítás keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik