Tudomány

Lehetséges a földön kívüli élet a Jupiter tömegű bolygókon

Bizonyos baktériumok a földi gravitáció négyszázezerszerese alatt is életképesek.

Az ember már a nehézségi erő háromszorosánál, ötszörösénél eszméletét veszti, nem így az E. Coli és más baktériumok, amelyek akár a Jupiter-szerű bolygókon és barna törpék környezetében is életképesek maradhatnak – állítja a japán Degucsi Shigeru biológus.

Degucsi és csapata hipergravitációs közegben vizsgálta négy különböző baktériumfaj szaporodó képességét. A baktériumok között szerepelt az emberi bélben is élősködő Escherichia coli. A négy fajt a hipergravitáció nem gátolta a növekedésben, sőt kettő közülük az E. Coli és a Pracoccus denitrificans a földi gravitáció négyszázszorosát is kibírta, és szaporodóképes maradt.

Minél nagyobb egy szervezet, annál érzékenyebb a gravitációs változásra, magyarázza a National Geographic híradása a japán tudósok által felfedezett jelenséget. A többsejtű szervezetek magas gravitáció hatására elkezdenek összeomlani.

Az új eredmények összhangba hozhatók az úgynevezett pánspermia elmélettel, mely szerint a bolygónkra az élet ősi formája aszteroidák és üstökösök által érkezhetett. A pánspermia nem mehetett volna végbe anélkül, ha a baktériumok nem bírták volna ki a Földre való becsapódás erejét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a hipergravitációt túlélő baktériumokról! (National Geographic)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik