Tudomány

Tornádókutatás nem hobbiból

Administrator
Administrator

2010. 10. 27. 10:28

A VORTEX2 program keretében egy páncélozott autó a tornádók tölcsérébe is bejut.
Korábban a témában:

A mind markánsabban érzékelhető klímaváltozás szükségessé teszi a tornádók alaposabb kiismerését, haladási útvonaluk megfigyelését, kialakulásuk előrejelzését. Ezt célozza a VORTEX2 – Örvény2 – program, amelyben 140 kutató 50 speciális járművel figyeli május óta a nagy amerikai prérividéken gyakorta pusztító légörvényeket.

A VORTEX2 programban közepes méretű teherautókra szerelt eszközökkel figyelik a tornádókat, de készítettek egy páncélozott járművet is, amellyel bemerészkedhetnek magába a veszélyesen forgó tölcsérbe is.

A tornádó várható útjába szilárdan rögzített film- és videokamerákat helyeznek el abban a reményben, hogy ha azokat nem tépi fel a légörvény, a belső részről, a vákuumról is felvételekhez juthatnak. A gyors menekülésre alkalmas terepjáróval egészen közel hajtanak az örvényhez, hogy a kocsi tetejére rögzített különféle érzékelőkkel a földön pusztító tölcsér “talpáról” gyűjtsenek információkat.

Egy, a tölcsért öt kilométerre megközelítő, nagy méretű speciális autó tetejére pedig rövidebb hullámtartományú radart szereltek, amellyel mintegy panorámatávlatból rögzítik a tornádó lenyúló tölcsérének a mozgását.

REPÜLŐMODELLEK ÉS RÁDIÓSZONDÁK A PUSZÍTÁS NYOMÁBAN

A járműről rádión keresztül kis pilótanélküli (UAV) felderítő repülőmodelleket indítanak, illetve irányítanak, hogy fényképeket készítsenek a még nem érintett, majd a tölcsér elvonulása után már megnyugodott légtérben a földi pusztítás nyomairól.

A magas légkörbe ballonos kutató rádiószondákat bocsátanak fel, azok a tornádó “előteréről” közvetítenek meteorológiai adatokat.

Egy másik, 25 kilométerrel távolabb lévő kocsi tetejéről hosszabb hullámú radarral a tornádót gerjesztő zivatarfelhőtömböt, szaknyelven a cellát pásztázzák. Még távolabbról egy forgó radartányérral ellátott járműből kétpercenként radarképet készítenek a cella belső csapadékállapotáról.

A sokféle eszköz koordinálását és irányítását egy, az összes járművel összeköttetésben álló vezérlő kocsi végzi. Öt ilyen csoport működik, olykor kettő-három is egymás közelében, összehangoltan cselekedve. Az idei adatoknak nemrégiben kezdődött feldolgozása után remélhetően már sokkal részletesebb információkkal segíthetik a tornádókárok megelőzését.

A VORTEX2 BEVETÉSEN:

AMIKOR BÉKA HULLIK AZ ÉGBŐL

Az Egyesült Államok pusztáin a tornádók a fő légáramlási vonulatokkal általában északnyugatról délkeletre tartanak, óránként 80 kilométeres sebességgel haladnak, és a bennük örvénylő szél sebessége elérheti a 280 km/órát is.

Az aránylag szűk, nagyjából függőleges légörvény közepéről a gyorsan forgó peremre szorul a levegő, benne pedig szinte légüres tér keletkezik. (Hasonlóan, mint amikor a teli mosdótálból kihúzzuk dugót, és a lefolyóban az óramutatóval szembe forgó “üres” víztölcsér keletkezik.)

Ez a vákuum felszívja a kavargó port, a fákat és az útjába akadó tárgyakat, az épületekben maradt normális légnyomással egyesülve letépi a tetőket és a falakat, forgó tölcsérével messzire repíti az autókat és az állatokat. Ha víz fölé ér, tromba a neve: halastól-békástól felszippantja a vizet, és ha a helytől messzebb leejti terhét, “békaeső hullik”.

AJÁNLOTT LINK:

National Severe Storms Laboratory (nssl.noaa.gov)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.