Tudomány

Aggasztó a Föld “egészsége”

2030-ban még egy Földre lenne szüksége az általa kibocsátott szén-dioxid elnyeléséhez egy tanulmány szerint.

A Living Planet Report elnevezésű dokumentum adatai szerint jelenleg 71 ország folytat rablógazdálkodást édesvíz-készleteivel.

A Földön ugyan 1,8 milliárd embernek van internet-hozzáférése, ám eközben egymilliárd azoknak a száma, akik nem jutnak tiszta ivóvízhez.

Még ha csupán mérsékelt ütemben emelkedne a Föld népessége és annak fogyasztása, az emberiségnek már 2030-ban még egy Földre lenne szüksége az általa kibocsátott szén-dioxid elnyeléséhez és ahhoz, hogy a kínálat lépést tudjon tartani a természetes nyersanyagok fogyasztásával.

Az idén közreadott, sorrendben nyolcadik Living Planet Report összefüggésbe hozza a Földön élő állatok populációjának számait az ember által elfogyasztott nyersanyagok mennyiségével. A szerzők ebből vonnak le következtetéseket bolygónk egészségi állapotára nézve.

A gerinces állatok populációja 1970 és 2007 között fajonként átlagosan 30 százalékkal zsugorodott.

Némi reménysugarat jelent viszont, hogy a mérsékelt égövbe tartozó régiókban gyarapodást mutattak ki a kutatók. Ennek oka lehet az, hogy alacsonyak voltak a bázisszámok, de az is, hogy kevesebb káros anyag jutott a levegőbe, hatékonyabbá vált az erdők védelme, illetve új nemzeti parkok létesültek.

James Leap, a WWF főigazgatója felszólította az ipari államokat, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, és “ne éljenek annyira a Föld rovására”.

Living Planet Report filmen:

Not Another Nature Film from WWF on Vimeo.

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.