Tudomány

Aggasztó a Föld “egészsége”

2030-ban még egy Földre lenne szüksége az általa kibocsátott szén-dioxid elnyeléséhez egy tanulmány szerint.

A Living Planet Report elnevezésű dokumentum adatai szerint jelenleg 71 ország folytat rablógazdálkodást édesvíz-készleteivel.

A Földön ugyan 1,8 milliárd embernek van internet-hozzáférése, ám eközben egymilliárd azoknak a száma, akik nem jutnak tiszta ivóvízhez.

Még ha csupán mérsékelt ütemben emelkedne a Föld népessége és annak fogyasztása, az emberiségnek már 2030-ban még egy Földre lenne szüksége az általa kibocsátott szén-dioxid elnyeléséhez és ahhoz, hogy a kínálat lépést tudjon tartani a természetes nyersanyagok fogyasztásával.

Az idén közreadott, sorrendben nyolcadik Living Planet Report összefüggésbe hozza a Földön élő állatok populációjának számait az ember által elfogyasztott nyersanyagok mennyiségével. A szerzők ebből vonnak le következtetéseket bolygónk egészségi állapotára nézve.

A gerinces állatok populációja 1970 és 2007 között fajonként átlagosan 30 százalékkal zsugorodott.

Némi reménysugarat jelent viszont, hogy a mérsékelt égövbe tartozó régiókban gyarapodást mutattak ki a kutatók. Ennek oka lehet az, hogy alacsonyak voltak a bázisszámok, de az is, hogy kevesebb káros anyag jutott a levegőbe, hatékonyabbá vált az erdők védelme, illetve új nemzeti parkok létesültek.

James Leap, a WWF főigazgatója felszólította az ipari államokat, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, és “ne éljenek annyira a Föld rovására”.

Living Planet Report filmen:

Not Another Nature Film from WWF on Vimeo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik