Tudomány

A tibetiek genetikai alapon bírják a ritka levegőt

Két gént azonosítottak amerikai és kínai kutatók, amelyek magyarázatot adhatnak arra, miként tudtak a tibetiek alkalmazkodni az oxigénben ritka levegőhöz.

Kutatók a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában tették közzé tanulmányukat arról, hogy a magassághoz való alkalmazkodással összefüggésbe hozható génváltozatokat találtak tibeti emberek örökítőanyagában.

A világ tetejének is nevezett Tibet a Föld legmagasabban fekvő területe átlagosan 4900 méteres tengerszint fölötti magasságával. A kutatók 31, egymással rokoni kapcsolatban nem álló tibeti ember genetikai állományát elemezték, majd kilencven, alacsonyabb területen élő kínai és japán egyén DNS-ével vetették össze az eredményt.

Mint Jinchuan Xing, az amerikai Utahi Egyetem humángenetikusa közölte, az 1-es és a 22-es kromoszómán lévő két génváltozat (jelük EGLN1 és PPARA) következetesen felbukkant. Hozzátette, hogy a gének pontos szerepét a nagy magassághoz való alkalmazkodásban nem ismerik, elképzelhetőnek tartják azonban, hogy a hemoglobin koncentrációját csökkentik.

A tibetieknél szokatlanul alacsony a vér hemoglobinszintje, ami lehetővé teszi számukra, hogy nagy magasságban is könnyen lélegezzenek. Ennek lehetséges genetikai okait azonban még csak most kezdték kutatni a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik