Tudomány

Keresik az örök fiatalság titkát

Egy kétéves gyerek testébe zárt 17 esztendős lány mutáns génje lehet a kulcs az emberi élet meghosszabbításához.

A lány – aki jövőre akár szavazhatna is életkoránál fogva – szellemileg egyéves szinten rekedt meg és még 80 centi magas sincs. Csontozata ugyanakkor 10 évesnek felel meg, bár még tejfogai vannak. Beszélni nem tud, de felismer hangokat és gesztikulál.

Brooke Greenberg – így hívják az élethosszító reménységet – az Egyesült Államokban született és teljesen egészségesnek tűnt kétéves koráig. Akkor több súlyos betegség támadta meg és utána nyilvánvaló lett, hogy nem fejlődik normálisan. Az orvosok teljesen tanácstalanok voltak jó ideig, azután arra jutottak, hogy a gyermek szervezetében nincs szinkronban az egyes testrészek fejlődése. DNS-ének legutóbbi elemzése arra enged következtetni, hogy az öregedési folyamatért felelős génjével van hiba.

“Ha a DNS révén meg tudnánk lelni a mutáns gént, akkor laboratóriumi állatkísérletekkel kiderülhetne, hogy ki tudjuk-e iktatni és ezzel az öregedési folyamatot lelassítani” – idézte a The Daily Telegraph című brit lap Richard Walkert, a Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzorát. “Esetleg még arra is választ kaphatunk, hogy miért vagyunk halandók” – tette hozzá a tudós.

Ajánlott videó