Tech

Új korszakot nyitott az Apple: a kütyünk mindent megcsinál helyettünk

Apple
Apple
A rendszerei kisebb ráncfelvarrása mellett óriási újdonságokról is lerántotta a leplet az Apple az éves fejlesztői konferenciáján. Az OpenAI-jal kötött együttműködés által az Apple Intelligence-nek nevezett újítás teljesen át fogja alakítani az Apple kütyüket.

Június 10-én, magyar idő szerint este hétkor vette kezdetét az Apple idei WWDC (Worldwide Developers Conference) rendezvénye, ami megszokottan a cupertinói cég szoftveres újdonságairól szól. Idén a legnagyobb újítások egyértelműen a mesterséges intelligenciára fókuszáltak, pontosan úgy, ahogy azt a Google és a Microsoft nemrégiben tartott eseményein is tapasztalhattuk.

Tim Cook az Apple Parkból bejelentkezve indította útjára az eseményt, ahol az Apple TV+ streaming-platform promózásával kezdett, ahol jó pár új tartalmat is bejelentettek: többek közt a Siló és a Különválás második évadát. A platformok közül a visionOS-szel kezdődött az újdonságok felsorolása. A Vision Pro kevert valóság  kütyü új operációs rendszerénél az első újdonság az, hogy a sima fotókat is térbeli kiterjedésűvé lehet tenni – ez az első MI-funkció az eseményen. Javítottak továbbá a kivetített tartalmak minőségén is, tehát nagyobb felbontás és képernyőméret lesz elérhető a felhasználóknak.

Július 12-én pedig Európa több országába is megérkezik a másfél millió forintos kütyü, többek közt Németországba és Angliába.

iOS-iPadOS

Ahogy azt pletykálták, testreszabhatóbbá válik az iOS: jönnek a szabadon elhelyezhető appok, amiknek ráadásul a színét is be tudjuk majd lőni a hátterünkhöz. A lehúzással elérhető Control Center is több réteget kap: több appot adhatunk hozzá, és könnyen lapozgathatunk ezek között. Az iOS 18-cal megjelenik az appok lezárásának lehetősége is, sőt el is rejthetünk egy appot.

Apple

A Messages alkalmazásba is jön néhány új opció. A Tapback reakciókhoz mostantól bármilyen emojit használhatunk, beidőzíthetjük az üzenetünket, és a szövegekhez effekteket is beállíthatunk. Nagy újítás az is, hogy már nemcsak hívásokhoz használható az Apple műholdas megoldása, hanem az üzenetek küldéséhez is. Az emailek kategorizálását is leegyszerűsíti az Apple, és persze megérkezett az üzenetek RCS-támogatása is, így végre simább lesz az androidos mobilokkal történő kommunikáció.

Úgy tűnik, barátságok megmentését is célul tűzte ki a cupertinói cég: a számla felezését egy mozdulattal, a két mobil összeérintésével meg lehet majd tenni az Apple Pay-en keresztül. A cég újratervezte a Fotók alkalmazást is, amiről azt mondják, a legnagyobb újítás az app történetében. A fotóink között most már kategóriák alapján tudunk válogatni, és napi bontásban gyűjtéseket is csinál nekünk a kütyünk. Ezen belül a szoftver ki tudja szűrni, melyik fotón vagyunk a párunkkal, barátainkkal, kollégáinkkal, hol túrázunk, és ez alapján teszi azokat mappákba.

Nagyjából ugyanezek a fejlesztések jönnek az iPadOS 18-ra is, és hihetetlen, de 2024-re oda is eljutott az Apple az iPadeknél, hogy számológép alkalmazás is lesz. Persze érezték, hogy ez önmagában nagyon ciki lenne, így rajzolgathatunk benne egyenleteket, és geometria példákon is gyakorolhatunk. A Jegyzetek alkalmazásban pedig a jegyzetelést is megkönnyítik, ugyanis az írásunkat is megtanulja a rendszer.

Apple

Végül az AirPods-ok is kapnak néhány új funkciót. A Siri asszisztens például a fejmozgásunkra is reagál majd, tehát elutasíthatunk vagy felvehetünk hívásokat. Ezen túl elkülöníti az AirPods a hangunkat a külvilágtól, így kiszűri a háttérzajt.

Kisebb ráncfelvarrás: watchOS-macOS

Az órákról sem feledkezett el a cupertinói csapat. Jön például a Training mode, ami nézi az adatainkat, és összeveti a személyes adatainkkal, így az életkorunkkal és a súlyunkkal. Ezek alapján összetesz nekünk edzésterveket, és még azt is tudjuk váltogatni, milyen nehézségű mozgásra vágyunk aznap.

Ezenfelül jön egy új Vitals alkalmazás is, ami sokkal átláthatóbban mutatja meg testünk változásait: kiszűri ha iszunk, emelkedőn vagyunk, és jelez, ha valami szokatlan, baljós dolgot detektál.

Emellett a nőkre szabott cikluskövető felületet is továbbfejlesztették, és már a terhesség fázisait is részletesen lekövethetjük az óránk felületén. Plusz újítás az élő reakciók bevezetése: jelezhetjük a barátainknak, hogy hazaértünk az esti bulizásból, de azt is élőben követhetjük végig az órán, hogy merre jár és mikor jön a taxi.

A macOS Sequoia a bejelentés szerint azokat hozza, amiket az előbb felsoroltak különböző a kütyüknél, csak épp néhány fontos csavarral. Jön például az iPhone Mirroring opció, amivel átvehetjük az irányítást a mobilunk felett: írhatunk üzenetet, használhatunk bármilye alkalmazást, és még az értesítéseket is megkapjuk. Mindez idő alatt a mobilunkon kizárólag a lezárt képernyő látszik majd.

A funkció kapcsán azért hozzátenném, hogy első hallásra azért felvet néhány biztonsági kételyt.

Ahogy arról korábban írtunk, jön a Jelszó alkalmazás, ami minden kódunkat kezeli, bár az Apple nem részletezte, hogy tartja biztonságban. Emellett a Safari is energiahatékonyabbá és biztonságosabbá vált, valamint megjelent benne a generatív mesterséges is: az oldalak tartalmát kigyűjti szűmunkra, és letakarít róla minden reklámot, és az egyéb zavaró tényezőt.

Apple

A gaminget is láthatóan fókuszba helyezte az Apple, ugyanis a saját kütyüik között lehetővé teszi a cross gaming opciót, a Game Porting Toolkit 2-vel pedig további fejlesztőket akarnak bevonni, hogy minél több játékszoftver jelenjen meg a platformjaikra. Az eseményen bejelentett összes új rendszer ősszel érkezik az Apple kütyükre, júliusban pedig megindul az open-beta tesztelés.

És végül a nagy durranás: az Apple Intelligence

Tim Cook és társai egy óra „mellébeszélés” után végre a nagy bejelentésről, vagyis a mesterséges intelligenciáról is elkezdtek beszélni, ahol rögtön azzal indítottak, hogy nem kérnek a sima MI-ből, az Apple Intelligence ugyanis új szintre emeli a technológiát. De mit is jelent ez? Mint egy emberi személyi asszisztens, az Apple fejlesztése priorizálni tudja az üzeneteinket fontosság szerint, de segít üzeneteket vagy szövegeket írni, sőt még lektorál is, ha kell.

Persze a fotógenerálás sem maradhat ki: az egyéni emojik a cég szerint már a múlté, ugyanis már személyreszabott MI-generált fotókat küldhetünk partnereinknek csupán néhány szó megadásával.

Emellett ott van a Genmoji funkció is, amivel saját emojikat csinálhatunk. A Google és a Samsung megoldásához hasonló képszerkesztő generatív MI-funkciók is jönnek: tudunk tárgyakat törölni a fotóink hátteréből, ez azonban még semmi. Az Apple ezzel a példával mutatta be rendszere komplexitását:

Ha például kiderül, hogy átrakták délutánra a meetingemet, de ráeszmélek, hogy délután van a lányom edzése, az asszisztens képes összerakni nekünk egy tervet, hogy tudjuk megoldani egymás után a kettőt: összetesz egy útvonaltervet, és pontos idősort is.

Ez persze rengeteg személyes adatot jelent. Az Apple elmondása szerint nagyon ügyelt arra, hogy minden számítás az eszközön történjen, így mindenkinek a mobilján maradjanak az adatai. Ám ez sokszor meghaladja a mobilok kapacitását, a szerverek pedig nem mindig megbízhatók. Ezért hozták létre a Private Cloud Compute opciót, amiket az olyan feladatokhoz vetnek majd be, amelyekhez nem elég a mobil számítási kapacitása.

Ahogy az várható volt ennek fényében, Siri is megújul.

Kezdésként elmondták, hogy az intelligens asszisztens aktivitását a képernyő szélén lévő villogás fogja jelezni, így elkerülve a hallgatózási aggályokat. A frissítést követően pedig nem csak beszélgetésre lesz jó, de akár írhatunk is Sirinek: eszerint tehát egy multimodális asszisztenssel van dolgunk. Bár ennek megjelenése még nem most lesz, az Apple a következő évben esedékes frissítésekbe is betekintést engedett.

Eszerint Siri a képernyőnkre is rálát majd, és segít, ha kérjük, de az alkalmazásainkat is tudja majd kezelni. Keresésben is sokkal fejlettebb lesz: mind a neten, mind pedig a mobilunkon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha megkérjük, hogy keresse ki azt a fotót, amin a Kékestetőn állunk kék kabátban, akkor azt meg tudja tenni helyettünk. Emellett az alkalmazások összekapcsolása is megoldható lesz Sirin keresztül, a jegyzeteinkbe például egy húzással betehetjük az adott képet.

Az Apple Intelligence az új operációs rendszereken ingyenesen elérhető lesz, sőt a rendszert összehangolták a ChatGPT-vel is.

Az OpenAI fejlesztésétől szintén lehet segítséget kérni, ugyanis a multimodális GPT-4o rendszerhez van hozzáférése az Apple Intelligence-nek, ami videó, hang és szöveg alapján is képes nekünk segíteni. Nem kis bejelentése az estének, hogy az iOS18, az iPadOS 18 és macOS Sequoián keresztül ingyen elérhetjük majd a ChatGPT fizetős funkcióit.

Az Apple vezetője, Tim Cook szerint nyáron már kipróbálható lesz az Apple Intelligence, de a funkciók nagy része csak jövőre válik bárki számára kipróbálhatóvá, ugyanis van még mit finomítani annak működésén. A funkciók az iPhone 15-ös mobiloktól kezdve lesznek elérhetők, és minimum M1-es chippel felszerelt Macbookok tudják majd használni a funkciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik