Tech

Rejtélyes lyukak találhatók a Mars felszínén

NASA/JPL-Caltech/UArizona
NASA/JPL-Caltech/UArizona

Amennyiben az emberek egy nap meg akarnak telepedni a Marson, a helyi sugárzás, extrém hőingadozás és porviharok ellen menedéket kell találniuk. Elképzelhető, hogy a bolygón is vannak a földihez hasonló lávabarlangok, ahol a jövő telepesei meghúzhatnák magukat. Ezek bejáratait beomlott szakaszok jelölhetik.

Elképzelhető, hogy épp ilyen üregeket sikerült megörökítenie a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának – írja a Universe Today. Az egyik, mindössze néhány méter átmérőjű gödör a Arsia Mons nevű szunnyadó vulkán régiójában található.

A térségben több hasonló lyuk is fekszik, amelyekkel kapcsolatban sok a kérdőjel, a kutatók nem biztosak eredetükben.

Az egyik üregnél oldalfal is látható, ami arra utal, hogy henger alakú formációról van szó, ami nem jellemző a beomlott lávabarlangokra. A képződmény hasonló lehet a hawaii vulkánokon lévő gödörkráterekre, amelyek nem csatlakoznak lávabarlangokhoz. A földön az ilyen ürege 6-186 méter mélyek és 8-1140 méter átmérőjűek, tehát igen változatos méretűek.

Az Arsia Mons-i gödör a becslések alapján mintegy 180 méter mély. Egy másik, a Pavis Mons régiójában lévő képződmény alatt nagyobb teret is megfigyeltek, amennyiben ez egy lávabarlanghoz tartozik, az jóval kisebb, mint földi rokonai.

A Holdon korábban több lávabarlangot is detektáltak. Elviekben a Marson is létezhetnek ilyen formációk, egyértelmű bizonyítékot viszont még nem találtak jelenlétükre. Remélhetőleg a későbbi robotizált misszióknak sikerült majd feltérképezniük őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik