Tech

Magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál

Egy magyar asztrofotós munkáját választotta a nap csillagászati fényképének a NASA. Fényes Lóránd az Írisz-köd megörökítésével nyűgözte le az amerikai űrkutatási ügynökséget, amely a weboldalára is kihelyezte a fotót.

Amint Fényes Lóránd honlapján olvasható, az Írisz-köd egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd a Cepheus csillagképben, amely egy csillagot ölel körbe. Teljes szélessége meghaladja a 6 fényévet, és nagyjából 1300 fényévre található a Földtől. A ködösség domináns színe a kék, központi szálai halvány, enyhén vörösbe hajló fénylést mutatnak.

Fényes Lóránd

Az Írisz-köd megörökítése nem volt egyszerű feladat: az asztrofotós lapunknak elmondta, hogy a fénykép mintegy 3 éven keresztül készült. Ennek oka, hogy ezek a távoli objektumok igen halványak, így még a mai korszerű eszközökkel is sok órát igényel a kiexponálásuk. Az Írisz-ködről készült fotó expozíciós ideje 13 és fél óra volt, de az asztrofotográfiában nem ritkák a 20–30 órás felvételek sem.

Egy éjszaka természetesen nem tart ilyen sokáig, így az asztrofotósoknak számos alkalommal kell lencsevégre kapniuk ugyanazt az égitestet egyetlen fénykép kedvéért.

Nálam egy kép általában 1–2 hónapig készül, ezt követően pedig az utómunka is sok órát igényel. Az Írisz megörökítése azért tartott több évig, mert már 2021-ben elkezdtem, de nem voltam elégedett az eredménnyel, majd 2022-ben sem sikerült elég részletet gyűjteni

– mondta Fényes Lóránd a 24.hu-nak.

Végül az idén, egy új távcsővel már képes volt elérni a kívánt eredményeket, amelyeket az előző évek munkáinak felhasználásával egy fényképpé varázsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik