Tech

A Facebook is tudja, hogy az Instagram súlyosbítja a tinik önképzavarát

Getty Images
Getty Images

Nem újdonság, hogy a közösségimédia-platformok rossz hatással lehetnek a mentális egészségre, tinédzsereknél és felnőtteknél egyaránt. Mérhetővé tenni viszont nehéz a jelenséget. A The Wall Street Journal hozzájutott a Facebook egy több évig készülő belsős tanulmányához, amit a közösségi óriás vélhetően nem véletlenül nem osztott meg a nyilvánossággal, mivel az nem fest túl jó képet a valóságról. Az eredményeket eddig nem vállalták.

A kutatás kifejezetten az Instagram tinédzserkorú lányokra gyakorolt hatásait vizsgálta. Mint kiderült: a képmegosztó erősíti ebben a csoportban a hajlamot arra, hogy másokhoz hasonlítsák a megjelenésüket. Az Instagramon közzétett, ideális testeket ábrázoló képek elképesztő mennyiségben jelennek meg a lányok hírfolyamában, akár önkéntelenül is, hiszen rengeteg a hirdetés, és a Felfedezés fül is a számos ilyen tartalmat emel a szemük elé akkor is, ha alapból nem követnek ilyen bejegyzéseket posztoló profilokat.

Az Instagramot birtokló Facebook kutatása kijelenti: háromból egy lány testképzavarát súlyosbítja a felület (itt meg kell jegyezni: már meglévő testképzavarról van szó, amiről az alanyok önbevallásos alapon beszéltek).

A The Wall Street Journal hosszú cikkét érdemes áttanulmányozni, a fő megállapítások alapján az Instagramon látott tartalmak a fiatal felhasználókra számos téren hatással bírnak:

  • Amerikai és brit tinédzserek több mint 40 százaléka számolt be arról, hogy csúnyábbnak látják magukat, amikor az Instagramot használják.
  • Az Instagram, mint felület alapjaiban erősíti az egymáshoz való hasonlítgatást, jobban mint a TikTok, vagy a Snapchat, mivel a felhasználók testét és életstílusát helyezi előtérbe. A TikTokon a kreativitás és a humor jobban számít, míg a Snapchaten a filterek az arcra helyezik a fókuszt.
  • A tinik jelentőse része vallotta be a Facebook kutatóinak, hogy az Instagram függőinek érzik magukat, de nehezen tudják visszafogni az app használatát.
  • A tinik szerint az Instagram nagy a szerepet játszik a szorongás és a depresszió kialakulásában.
  • A Facebook kutatói szerint az öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó brit tinik 13 százaléka, míg az amerikai tinik 6 százaléka mondta, hogy az app használatára is visszavezethető ezen hajlamuk.

Persze ezek nem teljesen új megállapítások, de az sokkal kétségbeejtőbb, hogy maga a Facebook mérte le és kutatta a hatásokat, tehát tisztában van a probléma súlyosságával. Az utóbbi időben pár változást már eszközöltek, például a lájkszámláló elrejtésének lehetőségét, ami a cég bevallása szerint sem kellően hatékony, ha a szorongás csökkentéséről van szó. A beállítás opcionális, és Adam Mosseri Instagram-vezér szerint eléggé megosztó: aki használja, imádja, mások teljesen haszontalannak tartják.

A tanulmány jelentőségét a nyilvános nyilatkozatokban szinte minden vezető elbagatellizálta. Mosseri a The Wall Street Journalnek azt mondta: büszke arra, hogy elkészítették a tanulmányt. Egy idei korábbi nyilatkozatában ezzel ellenben még elhanyagolhatónak nevezte az app tinik mentális egészségére gyakorolt hatását. Mark Zuckerberg a májusi kongresszusi meghallgatáskor azt mondta, van ilyen kutatásuk, de azt nem tartja eléggé meggyőzőnek, a vizsgálatokat sem osztotta meg. A Facebook annyival kommentálta a tanulmányt, hogy az eredmények elszigetelt eseteket tárnak fel.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik