Tech

Először sikerült a kézírás gondolatait szöveggé formálni egy beszédképtelen embernél

oonal / Getty Images
oonal / Getty Images

Egy gerincvelő-sérülés miatt nyaktól lefelé majd egy évtizede lebénult ember gondolatait használta fel arra, hogy valós idejű mondatokat alkosson – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja az MTI szerint.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói két pici – 4-szer 4 milliméteres elektródákból álló – szenzort ültettek a férfi agyának bal féltekéjébe, képessé téve őt arra, hogy leírja gondolatait.

Ezt a képességet a kutatók gondolatírásnak nevezik.

A férfi 2007-ben szenvedett gerincvelő-sérülést, a szenzorokat kilenc évvel később ültették be az agyába, amikor 65 éves volt. Azt kérték tőle, hogy képzelje el, amint tollat és papírt tart a kezében, majd próbáljon meg írni.

Az agykéregbe beültetett szenzorok érzékelték az agy aktivitását, mikor elképzelte az írás mozdulatát. Egy algoritmus ezután dekódolta a mozgást minden egyes betű esetében, szöveggé alakította, amely megjelent egy számítógép képernyőjén.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a BrainGate2 klinikai kutatásban részt vevő férfi, akit egyszerűen T5-nek neveztek, képes volt kommunikálni szöveggel olyan gyorsasággal, ahogyan egészséges emberek egy okostelefonon üzenetet írnak. A két kis szenzor továbbította az információkat az agynak a kéz és a kar mozgását irányító területéről egy algoritmusba, amely szöveggé alakította őket, ez jelent meg a számítógép képernyőjén.

Az agyból-szövegbe rendszert használva T5 képes volt 90 karaktert – 18 szót – legépelni percenként, ami több mint kétszerese a korábbi rekordnak egy agy-számítógép összeköttetés (interface) esetében – írták a kutatók.

Egy szükséges képességei birtokában lévő ember átlag 23 szót képes percenként leírni egy okostelefonon.A felfedezés milliók számára biztosíthat új reményt, olyanoknak, akik elvesztették felső végtagjuk használatának képességét, vagy beszédképességüket betegség vagy sérülés következtében – hangsúlyozta Jaimie Henderson, a Stanford Egyetem idegsebész professzora.

Ha egy ember megbénul, az olyan cselekvésekre vonatkozóan, mint a sétálás, a beszéd vagy egy pohár ital megfogása, az agy idegi aktivitása megmarad. A kutatók ezt a tevékenységet akarják kihasználni, hogy segítsenek visszaszerezni az elveszett képességeket.

A kutatócsoport két évig dolgozott a projekten, de már hosszú múltjuk van az agy-számítógép kapcsolat kifejlesztésében a lebénult emberek megsegítésére – mondta Frank Willett agykutató, aki Hendersonnal együtt dolgozott a kutatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik