Tech

Közvetlenül az agyba akar zenét streamelni Elon Musk

Augusztus 28-án Elon Musk nagy bejelentéssel készül az agy-számítógép interfész startupjával, a Neuralinkkel kapcsolatban. Nem bírja azonban ki, hogy ne csepegtessen addig is információkat a technológiával kapcsolatban: most például elárulta, hogy ha a jövőben használjuk a Neuralinket,

képesek lehetünk a hangot közvetlenül az agyba streamelni, és így zenét hallgatni.

Muskhoz Twitteren szegezték a kérdést, hogy ez lehetséges lesz-e, amire ő igennel válaszolt, de persze szokott ő akkora hülyeségeket beszélni a közösségi oldalain, hogy ezt még nem érdemes készpénznek venni.

A Neuralinkről még mindig viszonylag keveset tudni, a legpontosabb információkat több mint egy évvel ezelőtt kaptuk, amikor bejelentették: Musk vállalata képes volt létrehozni olyan elektródákkal borított finom szálat, amelyet aztán egy robotsebész bele tud szőni az emberi agyba, a neuronok és szinapszisok mellé. A szálak ezután rögzítik, majd átadják a kapott információt egy N1 nevű apró érzékelőnek. A kutatások odáig jutottak: egy majom is tudott már számítógépet irányítani.

A Neuralink alapvetően egy ultraszéles sávszélességű agy-számítógép interfészeket akar létrehozni, vagyis azt akarja elérni, hogy csakis az agyunkkal irányíthassunk gépeket.

Agyával irányít számítógépet egy majom
Elon Musk startupja össze akarja olvasztani az emberi agyat a mesterséges intelligenciával.

Érdekes, hogy a napokban Musk ugyanúgy Twitteren jelentette ki azt is, hogy a Neuralink képes lesz úgy stimulálni az agyat, hogy az serkentse az oxitocin, szerotonin és más hormonok felszabadulását, ha szükséges – ezzel gyakorlatilag mesterségesen idézhetne elő boldogságot, és akár a depressziót is gyógyíthatná.

Ebből persze valószínűleg megint gyököt kell vonni, és egyáltalán nem biztos, hogy a Neuralink akár már a kanyarban is van az ilyen technológiához, de egy biztos: augusztus végén már többet tudunk majd arról, mi az a nagy bejelentés, amire Musk és csapata készül.

Főkép: Yasin Ozturk / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik