Tech

Ennyi volt: eltűnik a gépekről az Adobe Flash

dpa / AFP
dpa / AFP

Tavaly decemberben hivatalosan is nyugalmazva lett az Adobe Flash lejátszó, 2021. január elsejétől már nem kap biztonsági frissítéseket. Az elavult segédprogram így kifejezetten kockázatosnak számít, és bár a Microsoft eleinte csak ajánlást tett a törlésére, a későbbiekben egy határozott lépéssel le is pucolja a nyomokat a felhasználók eszközeiről. A redmondi cég blogposztja szerint júliusban válik elérhetővé a Windows 10 KB4577586-es csomagja,

ami automatikusan eltávolítja a gépekről a Flash Playert.

Ugyan a cég tavaly októberben már elérhetővé tett olyan, manuálisan telepíthető frissítéseket a Microsoft Update katalógusban, amelyekkel a felhasználók megszabadulhattak a rendszerben maradt felesleges fájloktól, a nyári csomag kötelező jelleggel, egy huszárvágással megteszi ezt.

Az Adobe 2017-ben jelentette be, hogy megválik a Flash-től, 2020-ban megszüntetik a támogatást és terjesztést, addig is csak biztonsági frissítéseket kap az elavult technológia. Ezért arra kérték a fejlesztőket, hogy álljanak át valamelyik modern, nyílt szabványra. December 31-én tényleg vége a történetnek, lezárul az 1996-ban kiadott, majd a kétezres éveket meghatározó lejátszó pályafutása. Utána nem lesz több frissítés, a letöltőoldalakról is eltűnnek telepítők, továbbá a tartalmak lejátszását is blokkolják. A cég hozzátette, hogy a felhasználók ne próbálják megkerülni a helyzetet, a kiberbűnözők legálisnak álcázott Flash Player telepítőkkel eddig is előszeretettel terjesztettek kártevőket.

Az Apple 2011-ben elhunyt vezére, Steve Jobs volt az első, aki erősen ellenezte a Flash-t amiért az sokszor nem működik megfelelően, és a hackerek is előszeretettel használják ki sérülékenységeit, ezért 2010-ben megszüntették annak támogatását iOS-en. Több biztonsági cég is arra figyelmeztette a felhasználókat korábban, hogy inkább távolítsák el gépükről a szoftvert. Az Adobe döntésének legnyomósabb oka a Flash elavultsága.

A fejlesztők nagy része átváltott már olyan nyílt szabványokra, amikkel ugyanaz a feladat elvégezhető, ami a Flash-sel is, maga az Adobe is láthatóan a HTML5 technológia felé kezdett fordulni 2015 végén. Ahogy blogposztjában írja a cég: az olyan nyílt szabványok, mint a HTML5, a WebGL és a WebAssembly beértek az elmúlt évek során, és elérhető alternatíváivá váltak a webes tartalomfejlesztésnek. A böngészőgyártók napjainkban pedig inkább már közvetlenül a böngészőbe építik a technológiákat, és nyugalmazzák a különböző beépülőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik