Tech

Idén végleg búcsút intünk a net meghatározó szeletének

Az Adobe 2017-ben bejelentette, hogy megválik a Flash-től, 2020-ben megszüntetik a támogatást és terjesztést, addig is csak biztonsági frissítéseket kap az elavult technológia. Ezért arra kérték a fejlesztőket, hogy álljanak át valamelyik modern, nyílt szabványra.

A cég most hivatalos dátumot is közölt:

december 31-én tényleg véget vet a történetnek, lezárul az 1996-ban kiadott, majd a kétezres éveket meghatározó lejátszó pályafutása.

Utána nem lesz több frissítés, a letöltőoldalakról is eltűnnek telepítők, továbbá a tartalmak lejátszását is blokkolják. A cég hozzátette, hogy a felhasználók ne próbálják megkerülni a helyzetet, a kiberbűnözők legálisnak álcázott Flash Player telepítőkkel eddig is előszeretettel terjesztettek kártevőket.

Az Apple 2011-ben elhunyt vezére, Steve Jobs volt az első, aki erősen ellenezte a Flash-t amiért az sokszor nem működik megfelelően, és a hackerek is előszeretettel használják ki sérülékenységeit, ezért 2010-ben megszüntették annak támogatását iOS-en. Több biztonsági cég is arra figyelmeztette a felhasználókat korábban, hogy inkább távolítsák el gépükről a szoftvert. Az Adobe döntésének legnyomósabb oka a Flash elavultsága.

A fejlesztők nagy része átváltott már olyan nyílt szabványokra, amikkel ugyanaz a feladat elvégezhető, ami a Flash-sel is, maga az Adobe is láthatóan a HTML5 technológia felé kezdett fordulni 2015 végén. Ahogy blogposztjában írja a cég: az olyan nyílt szabványok, mint a HTML5, a WebGL és a WebAssembly beértek az elmúlt évek során, és elérhető alternatíváivá váltak a webes tartalomfejlesztésnek. A böngészőgyártók napjainkban pedig inkább már közvetlenül a böngészőbe építik a technológiákat, és nyugalmazzák a különböző beépülőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik