Tech

Erre figyeljen, ha nem akarja, hogy lelassuljon a gépe

Az Adobe tavaly jelentette be, hogy fokozatosan megválik a Flash Playertől. 2020 végén megszüntetik a Flash támogatását és terjesztését, addig csak biztonsági frissítéseket kap az elavult technológia. Azóta több vészfrissítést is kiadtak hozzá, mivel rendre derült fény kihasználható sérülékenységekre.

A Palo Alto Network kiberbiztonsági cég legutóbb arra hívta fel a figyelmet, hogy csalók egy kriptovalutát bányászó kártevőt, az XMRiget terjesztik a Flash Player valódi telepítőjével együtt. Augusztus óta terjed a neten az a telepítőfájl, ami nem az Adobe hivatalos szervereiről származik, és bár valóban telepíti a gépre a Flash Playert, vele együtt a kártékony programot is. A fertőző telepítő egy felugró ablakban jelenik meg, és URL-ekkel irányítják át hozzájuk az áldozatokat. Miután azt telepítik, a kártevő elkezd dolgozni a háttérben, és a gép erőforrásait moneró kriptopénz bányászására fordítja, aminek következtében a gép lassabbá válik, a laptopok gyorsabban merülnek.

Az ilyen és ezekhez hasonló eseteket úgy kerülhetjük el, ha csak és kizárólag megbízható forrásból telepítünk programokat. A szakértők egyébként 113 ilyen hamis Flash-telepítőt találtak a vizsgálat során, amit mindenképp érdemes csak az Adobe oldaláról beszerezni, hiába kéri a böngésző, hogy frissítsünk.

Az Apple 2011-ben elhunyt vezére, Steve Jobs volt az első, aki erősen ellenezte a Flash-t amiért az sokszor nem működik megfelelően, és a hackerek is előszeretettel használják ki sérülékenységeit, ezért 2010-ben megszüntették annak támogatását iOS-en. Több biztonsági cég is arra figyelmeztette a felhasználókat korábban, hogy inkább távolítsák el gépükről a szoftvert.

Az Adobe most már tényleg kivégzi a Flash-t
Három év múlva végleg megszűnik a Flash támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik