Tech

Donald Trump azt mondja, ő hozta vissza halottaiból a NASA-t

Már hozzászokhattunk, hogy bármi jó, ami a világon történik, mind Donald Trump érdeme – most például azt is a saját zsenialitásának tulajdonította, hogy a NASA jól működik. Az USA elnöke Twitteren elmélkedett a dologról, méghozzá egy, a SpaceX sikerét taglaló poszt megosztásával, ami még csak nem is közvetlenül a NASA, hanem Elon Musk vállalatának érdeme.

Trump egyébként valószínűleg összekeverte a sikeres Starship (korábban Big Fucking Rocket) tesztet a Crew Dragon missziójával, amit tényeg inkább a NASA koordinált, mint a SpaceX, és ami évtizedek óta először tette lehetővé, hogy amerikai földről induljanak amerikai űrhajósok a világűrbe.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy amíg ő közbe nem lépett, a NASA már gyakorlatilag halott volt, és majdnem bezárt, de aztán jött ő, és újra megfelelő pályára állította. Az űrkutatással és űrrepüléssel foglalkozó szakemberek között nagy visszhangot váltott ki ez az állítás, a legtöbben nem értik, miről beszél Trump, a NASA ugyanis nem volt különösebben bajban korábban sem. Többek között a korábbi űrhajós, az ikerkísérletről ismert Scott Kelly is bírálta a kijelentést.

Azt érdemes megjegyezni, hogy Trump tényleg megpróbálta  megemelni a NASA költségvetését, de egyelőre nem biztos, hogy a kongresszus ezt meg is szavazza. Ezen kívül azonban a legtöbb hozzáértő azt mondja, hogy nem Trump, hanem az elődei a felelősek az űrkutatási hivatal sikereiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik