Tech

Ismét botrányba keveredett a Facebook

Mintegy 4000 Facebookhoz köthető dokumentumok szerint a cég arra használta a felhasználók adatait, hogy nyomást gyakoroljon versenytársaira – írja a CNET. A Facebook bizonyos partnereknek kompenzációért cserébe engedélyezte az információkhoz való hozzáférést, míg a rivális vállalatoknak és appoknak nem adta ki az adatokat.

Az NBC birtokába került dokumentumok többsége 2011-2015 közötti, ezek egy, a Facebbok és egy alkalmazásfejlesztő cég, a Six4Three bírósági ügye során lettek összegyűjtve. Az iratok közt e-maileket, prezentációkat, táblázatokat és értekezleteken készült összefoglalókat találni. Egyes dokumentumokat már a Cambridge Analytica-ügy kapcsán nyilvánosságra hoztak.

Horribilis büntetés vár a Facebookra
Az amerikaiak több milliárd dollár megfizetésére köteleznék a céget a hanyag adatkezelés miatt.

A Facebook korábban többször leszögezte, hogy nem adja el a felhasználók adatait, a most feltárt eset azonban azt mutatja, hogy az információkat így is használták üzleti célokra: sok esetben csak akkor engedélyezték harmadik félnek a hozzáférést, ha az érintett hirdetési kiadásokkal, adatmegosztással vagy akár közvetlen kifizetéssel kompenzált. A vállalat emellett egyes riválisoknak egyáltalán nem adott ki információkat, és ezekben az esetekben gyakran közleményt is közzétett a Facebook, kiemelve, hogy megvédik a felhasználók adatait.

A becslések alapján a Facebook mintegy 2 milliárd ember adatát kezeli, ráadásul a techóriáshoz tartozik az Instagram és a WhatsApp is. Az utóbbi időkben a vállalat próbálja azt kommunikálni, hogy változtattak az adatkezelési szokásaikon.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik