Tech

Horribilis büntetés vár a Facebookra

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága rekordösszegű büntetést szabhat ki a Facebookra, miután befejezték a tavaly nyilvánosságra hozott Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos, a cég adatkezelési gyakorlatára irányuló vizsgálatot. A techcég és a bizottság egyelőre még tárgyal a pontos összegről, ami több milliárd dollárra is rúghat, írja a Washington Post közeli forrásra hivatkozva.

Tavaly márciusban derült ki, hogy a Trumpnak dolgozó elemzőcég 50 millió felhasználót próbált manipulálni a Facebookon keresztül összegyűjtött, törvénytelenül megszerzett adataik alapján, ami nem csak kiterjedtségben és módszereiben egyedülálló eset.

Ezután a Facebook több olyan sebezhetőségről is beszámolt az év során, amelyeket kihasználva személyes adatok kerülhettek rosszakarók kezébe.

  • Októberben bejelentették, hogy akár 50 millió ember adataihoz is hozzáférhettek azok a hackerek, akik kihasználtak egy hibát a Facebook „Megtekintés, mint…” -módjában.
  • Novemberben pedig legalább 81 ezer felhasználó személyes üzeneteit töltötték fel a netre hackerek, amikhez adathalász-bővítményekkel juthattak hozzá, főleg orosz, ukrán, brit és brazil netezőket loptak meg.

Az FTC azt vizsgálta, hogy fentebbi incidensek során a Facebook megsértette-e azt az adatvédelmi egyezségét, amit 2011-ben írtak alá. Ennek része az is, hogy a közösségi óriásnak a felhasználók beleegyezését kell kérni, mielőtt adataik harmadik félhez kerülnek, ami például nem valósult meg a Cambridge Analytica-ügy kapcsán.

Ha a bizottság és a Facebook nem jut egyezségre, a bíróságon folytatódhat az alkudozás, ahol annál is magasabb összegű büntetés várhat Zuckerbergékre, mint amennyiben sikerülhet megállapodni. Adatvédelmi ügyben az FTC eddig kiszórt legmagasabb bírsága eddig 22,5 millió dollár volt, amit 2012-ben szabtak ki a Google-re, és még ez is aprópénz a Facebookra váró több milliárdos tételhez képest.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik