Tech

Teljesen átalakult a legjobb böngésző

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 05. 10:57

Korábban a témában:

Pár napja írtunk róla, hogy tízéves lett a Google Chrome böngésző, ami az elmúlt évtizedben a cég egyik legsikeresebb szolgáltatásává vált, és ma már magasan uralja a böngészők piacát. Az már a nyár végén sem volt túlságosan nagy titok, hogy ez alkalommal valami meglepetéssel is készülnek a fejlesztők, méghozzá egy új dizájnnal és kezelőfelülettel.

A fejlesztőknek szánt, nem stabil verzióban már augusztusban is előhívható volt az új külső, amivel kapcsolatban a Google most hivatalosan is bejelentette, hogy mindenki számára megérkezik a Chrome 69-es verziójával, nemcsak az asztali böngészős, de a mobilos változatokba is. A frissítés ennél természetesen tartalmasabb, az új dizájnon felül a 69-es kiadás új omniboxot (böngészősávot), fejlettebb jelszókezelőt, pontosabb automatikus kitöltést és több biztonsági fejlesztést is kapott.

A frissített kezelőfelületet korábban már mi is bemutattuk, ahogy a cég egyre több szolgáltatását, ezt is a Material Design formanyelv szerint tervezték, annak is a modernebb elveit követi. Kerekített formák, frissített ikonok és új színpaletta jellemzi a böngészőt, a menük felépítése is egyszerűsödött.

A Chrome „omniboxnak” hívott címsávjának különlegessége, hogy nemcsak a látogatni kívánt weboldalak címét gépelhetjük be, de egyben rögtön a kereséseket is lefuttathatjuk anélkül, hogy megnyitnánk a Google keresőjét. Mostantól már kérdéseket is begépelhetünk, amire rögtön kidobja majd a válaszokat a szoftver.

Eye of a woman in closeup, computer numerical series with Google logo in her eye, Germany
Készüljön fel: átalakul a legnépszerűbb böngésző
A Google Chrome kezelőfelülete is frissül.

A böngésző emellett pontosabban tölti ki a jelszavainkat, a címeket és kártyaadatokat az egyes űrlapokon, azokat az információkat, amiket elmentettünk a Google-fiókunkhoz, ezeket közvetlenül egy menüből is elérhetjük.

A jelszókezelő is fejlődött: amikor új jelszót kell megadnunk egy oldalon, a Chrome asztali böngészős verziója felajánlja, hogy generál nekünk egy egyedi karaktersort, amit képes megjegyezni is. Személyre szabhatóság terén is újabb eszközöket kapnak a felhasználók: az új fül megnyitásakor megjelenő panelre kedvenc weboldalaik ikonjait helyezhetik, vagy hátteret állíthatnak be.

MÁSRA FIGYELMEZTET

Már a Chrome 68-as verziójába bekerült az a változás, hogy a böngésző  jelzi a netezőnek, ha olyan weboldalra tévedt, ami nem alkalmaz megfelelő titkosítást. Ezzel egy korábbi gyakorlatát változtatja meg a keresőóriás: nem a biztonságos oldalakat jelöli, hanem épp az ellenkezőjét, a nem biztonságosakat címkézi fel. A jövőben pedig pirossal is kiemeli számunkra a „nem biztonságos” jelzést, ha elkezdenénk bejelentkezési adatokat megadni a kérdéses weboldalon.

Business person sitting at office desk, talking on phone, against brick wall. Computer on the table. Coffee cup, personal organizer and various office stuff around the workplace. Rear view.
Ezért riogathatja mostantól többet a böngészője
Stigmát rak az adatokat hanyagul kezelő oldalakra.

Mindezeken felül közel 40 biztonsági javítást is elvégzett a Google, és számos új eszközt tett elérhetővé a fejlesztők számára.

A böngésző 69-es verzióját a Chrome beépített frissítőjén keresztül, vagy közvetlenül a google.com/chrome cím alatt tölthetjük le.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.