Tech

Ezért riogathatja mostantól többet a böngészője

A Google Chrome böngészőjének új, 68-as verziója már jelzi a netezőnek, ha olyan weboldalra tévedt, ami nem alkalmaz megfelelő titkosítást. Ezzel egy korábbi gyakorlatát változtatja meg a keresőóriás: nem a biztonságos oldalakat jelöli, hanem épp az ellenkezőjét, a nem biztonságosakat címkézi fel.

Így fog tenni például minden „közönséges”, egyszerűen csak http-protokollt használó site-tal, ami nem rendelkezik SSL-tanúsítvánnyal (az ilyen kapcsolatot a https:// kezdődés jelzi). Ezen túl a böngészősávban egy „nem biztonságos” (not secure) feliratra lehetünk figyelmesek, ha ez a helyzet. A keresőóriás blogposztjában úttörőnek nevezte az újítást a Chrome biztonságának szempontjából.

A SSL előnye, hogy a közbeékelődő felek nem figyelhetik le vagy változtathatják meg  a webes adatforgalmat, ez főleg webáruházak esetén kényes pont, vagy olyan oldalak esetében, amelyeknek meg kell adnunk az érzékeny adatainkat ilyen-olyan okokból.

 Előtte és utána a nem megfelelően titkosító oldalak címe előtti címke – Forrás: Google

A bejelentkezési képernyőkön már 2016 óta jelennek meg ilyen figyelmeztetések, 2014 óta pedig a Google keresője is előnyben részesíti a HTTPS-oldalakat a keresési találatok közt, ezzel is ösztönözve a tulajdonosokat a plusz védelmi réteg beépítésére.

Természetesen érdemes megjegyezni, hogy csak azért, mert https://-sel kezdődik egy webcím, nem jelenti azt, hogy az száz százalékig biztonságos és nem lophatják el adatainkat a hackerek, így a Google talán némileg félrevezetően fogalmaz. A kevésbé tudatosan netezőknek viszont valóban nagy segítség lehet ahhoz, hogy kiszűrjék akár a csaló webáruházakat, nem megbízható oldalakat.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.