Tech

Készüljön fel: átalakul a legnépszerűbb böngésző

A Google továbbra sem áll le a nagy változtatásokkal, a Gmail és a Térkép után másik népszerű szolgáltatásukhoz, a Chrome böngészőnek is új külsőt terveztek. Az újdonságok egyelőre a Google Canary-ban, azaz a Google Chrome azon verziójában láthatók, amit saját felelősségére ugyan bárki letölthet, de főleg a fejlesztőknek szánják. Ez még korántsem egy stabil verzió, így nem kell meglepődni, ha többször is összeomlik, vagy nem működik megfelelően, elsősorban tesztelési terepként szolgál.

Az új kezelőfelület a cég Material Design („anyagszerű megjelenés) nevű formanyelvét követi,  amit lassan minden szolgáltatásra ráhúznak. A stílust 2014-ben jelentette be a Google fejlesztői konferenciáján, az elnevezés is arra utal, hogy a digitális anyagnak “élei és felszíne van” a cég dizájnerének elmondása szerint. Rácsos elrendezés, letisztult formák, reszponzív effektek jellemzik, árnyékokat és megvilágításokat is használnak, hogy érzékeltessék a mélységet.

A RÉGI ÉS AZ ÚJ KÜLSŐ. Forrás: 24.hu

A Chrome új dizájnjában átalakulnak a fülek formái, a javasolt keresések ikonjai, a színek, a kiemelt tabok, és a figyelmeztetések. Az első tesztek alapján a böngésző működése is gyorsabbnak tűnt a Mashable számára, bár ez majd alaposabb tesztek, és természetesen a végleges változat kiadása után derül ki.

Az elmúlt hónapokat elnézve sejthető, hogy hamarosan a stabil asztali Chrome-ban is látni fogjuk a változásokat, bár a cég nem közölte, hogy mikor. A Digital Trends úgy sejti, hogy a böngésző következő nagy frissítésekor, szeptember másodikán, ekkor lesz egyébként a Chrome születésnapja is.

Az anyagszerű megjelenést először a Google Now kapta meg, majd következett a cég többi terméke: a Drive, a Dokumentumok, a Chrome böngésző és az Android operációs rendszer, legutóbb pedig a YouTube, a Gmail, és a Google Térkép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik