Tech

Egy országban napokra lekapcsolták a netet, méghozzá okkal

A legtöbben már hallottunk olyanról, hogy egyes országokban politikai okokból korlátozzák a netet, de arra viszonylag kevés a példa, hogy egy állam azért dönt a világháló lelövése mellett, hogy a diákok ne tudjanak csalni. 2016-ban Irakban már sor került egy ilyen drasztikus lépésre, most pedig Algériában döntöttek úgy a politikusok, hogy napokra elérhetetlenné teszik a neten a vizsgák ideje alatt, hogy

senki ne tudjon online eszközöket igénybe venni a csaláshoz.

A BBC szerint a puskázás esélyét ezzel lényegében minimalizálták: tavaly még csak a közösségi oldalakat kapcsolták le az országban, idén viszont a komplett internetet elérhetetlenné tették. És ez még koránt sem minden, hiszen a tantermek előtt például fémdetektorok várják a vizsgázókat, hogy esély se legyen elektromos eszközt vinni a számonkérésre.

Algéria oktatási minisztere, Nouria Benghabri szerint a netmentesség június 25-ig tart, és bár a politikus belátja, hogy durva lépéshez folyamodtak, elmondása szerint kötelességének érezte meglépni ezt a szigorítást, miután 2016-ban a teljes érettségi feladatsor kiszivárgott és letölthetővé vált az internetről.

Illusztráció forrása: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik