Tech

Adatlopás a Teslánál: szabotázs, vagy figyelmeztetés?

Úgy néz ki, egy hét sem telik el úgy, hogy ne történjen valamilyen botrány Elon Musk autógyártó cégénél. A vezérigazgató ígéreteivel ellentétben a Tesla eddig még nem váltotta meg a világot, felvetett viszont egy adag kiberbiztonsági, munkabiztonsági és gazdasági problémát, amikkel Musknak úgy kell zsonglőrködnie, hogy még legáhítottabb céljától, a Model 3 sorozatgyártásától is egyre távolabbra kerül.

A Tesla dolgozói fizetnek rá Elon Musk ambícióira
Elhibázott biztonsági fejlesztések, aggasztó munkafeltételek, tömeges kirúgások.

Az eheti balhé már hétfőn elkezdett kibontakozni, mikor a nyilvánosság elé került egy Musk által vasárnap éjjel körbeküldött belsős email, amiben az egész cég tudtára adta, hogy

egy informatikusuk nagy mennyiségű bizalmas adatot lopott el,

és juttatott el harmadik feleknek, azzal a céllal, hogy szabotálja a Model 3 gyártását. A később megnevezett adatszivárogtató szerint viszont teljesen más a felállás.

Elon Musk megint kihúzta a gyufát
A tűzoltók aggódnak, hogy a cégvezér lángszórói lesznek az idei erdőtűz-szezon főszereplői.

KESERŰ BOSSZÚ, VAGY FONTOS FIGYELMZETETÉS?

A Tesla vezetősége elég gyorsan lecsapott a 2017 óta náluk dolgozó Martin Trippre, akit egy hosszasabb elbeszélgetés után ki is rúgtak. Búcsúajándéknak ráadásul a Tesla a nyakába varrt egy egymillió dolláros kártérítési pert, amiben azzal vádolják, hogy betört a cég rendszerébe, harmadik feleknek juttatott el adatokat, és valótlan állításokat szivárogtatott ki a médiának.

A cég szerint Tripp egy megkeseredett, problémás dolgozó volt, aki gyakorta kavart balhét a munkahelyén, és márciusi áthelyezése után döntötte el, hogy szabotálni fogja a céget. Ezen felül azzal is vádolják, hogy egy ponton felhívta a cég nevadai napelemgyárát, és megfenyegette őket, hogy bemegy és „szétlő mindent”. Musk azt is megemlítette levelében, hogy

előléptetést akart, amit nem kapott meg. A tettei fényében biztos, hogy az előléptetés megtagadása helyes döntés volt.”

Ugyanakkor Tripp verziója az eseményekről teljesen más: a Washington Postnak és a CNN-nek is nyilatkozó fejlesztő ugyanis nem szabotőrként, hanem egy fontos vészharang megkongatójaként gondol magára, és véleménye szerinte egyáltalán nem ő ennek a történetnek a főgonosza.

elon musk
Elon Musk – Forrás: AFP

A kirúgott mérnök szerint a Tesla csupán kipécézte bűnbaknak, és azt is tagadja, hogy meghackelte volna a rendszert. Elmondása szerint a történetből csupán annyi igaz, hogy valóban a médiához fordult, de ezt csak azért tette, mert aggasztották azok az adatok, amiknek a gyűjtésével a cég bízta meg.

De miről szóltak ezek az adatok? Tripp elmondta, hogy a cég suttyomban több, mint 1100 Model 3-as járműbe hibás akkumulátort szerelt a gyártási folyamat gyorsítása végett, úgy, hogy a vezetőség ennek a tudtában volt. Továbbá azzal is vádolja a Teslát, hogy nevadai birtokukon veszélyes körülmények között tárolnak jelentős mennyiségű hulladékot. Ha hihetünk a mérnöknek, a cég csupán azért szállt rá, mert nyilvánosságra merte hozni ezeket az információkat. De hihetünk-e a renegát alkalmazottnak?

„CSAK A PARANOIÁSOK ÉLIK TÚL”

Hogy az ügy valódi mibenlétéről pontosat tudjunk mondani, meg kell várni a per végét, mert egyelőre ez tipikusan egy olyan, egymásra mutogatós helyzet, amiben mindegyik fél tökéletesen felépített narratívával operál, és mindenki próbálja a saját oldalára állítani a közvéleményt.

Amit viszont biztosan el lehet mondani, hogy a Teslán belül komoly paranoiás légkör uralkodik, a vezetés fél minden szivárogtatótól,

vagy olyan esettől, amiben a dolgok nem az elképzelésük szerint alakulnak. Ez nem is csoda, hiszen irtózatos nyomás nehezedik rájuk: a magát a jövő hírnökeként brandelő cég folyamatosan elmarad kitűzött céljaitól, és még mindig veszteséggel működik. A befektetők egyelőre Musk pártját fogják, de a bizalmuk megtartása is folyamatos energiabefektetést igényel.

Az autó szuper, a gyártás már kevésbé – Forrás: Elon Musk / Twitter

Ez a fajta paranoia szépen látszik a botrányt kirobbantó belsős levélben is. A dokumentumból kitűnik, hogy Musk nem lepődne meg, ha komolyabb összeesküvés nyomaira bukkanna, amiben dolgozók és külső, a Tesla megbuktatásán munkálkodó szervezetek is részt vennének. Musk leginkább wall street-i shortolókra és olajcégekre gyanakszik. Levele második felében pedig biztatja a munkatársait, hogy ha bármilyen szabotázsra utaló jelet tapasztalnak, bátran súgják be kollégáikat.

Lehet, hogy csak egy véletlenszerű eset volt”

– nyilatkozta Musk hétfőn, hozzátéve:

De ahogy Andy Grove mondta: csak a paranoiások élik túl.”

Abban talán igaza lehet a vezérigazgatónak, hogy valóban akadnak olyanok, akik belülről bomlasztanák a céget. Nemrég a Twitteren láttak napvilágot a Model 3 most épülő gyáraiban engedély nélkül készült fotók, és Tripp perének hírére már kezdenek feltűnni a hasonló vészharangokat kongató volt Teslások, akik a dolgozók megfélemlítésével és fontos hiányosságok eltussolásával vádolják a céget.

Valóban kétséges, hogy meddig van mersze elmenni Musknak a hőn áhított heti ötezer darabos gyártási számig. Míg a munkás-megfélemlítéséről csak pletykákat olvasni, addig a cégvezér tömeges kirúgássokkal, gyárbezárásokkal próbálja elérni az eredményeket – hamarosan kiderül, mekkora sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik