Tech

Átlagos informatikai cégnek tűnik, valójában a világ legnagyobb pornóvállalata

Ha meglátogatjuk a Mindgeek honlapját, semmilyen pornóra utaló jelet nem látunk. Átlagos céges oldalnak néz ki az egész, olyan üres szlogenekkel, mint „Piacvezető exkluzív technológiákkal a páratlan teljesítményért”. Ilyenek váltogatják egymást alapvető informatikai szolgáltatások ajánlataival. Nem találunk semmi kirívó tartalmat vagy dizájnt: a fémes hatású arany-fekete-fehér felületen főleg webfejlesztői állásajánlatok, biztonsági garanciák, reklámszolgáltatói ajánlatok lelhetőek fel, szóval a Mindgeek egy

apróbb, unalmas, IT-szektorban működő vállalat benyomását kelti.

Csak akkor ébredhet fel bennünk a gyanú, ha ránézünk a számaikra: a Mindgeek ugyanis napi szinten több mint 115 millió látogatóval, 15 terrabájtnyi feltöltött adattal és 3 milliárdos reklámforgalommal büszkélkedik. Átverés lenne az egész, vagy tényleg úgy nőtt ekkorára egy cég, hogy közben senki se hallott róla? És igen, ezek a számok teljesen reálisak. Hiszen pornóról van szó.

A pornó lenne az utolsó, ami eszünkbe jut erről az oldalról – Forrás: Mindgeek.com

A legnagyobb közösségi oldalak súlycsoportjában van

Ha ön esetleg valaha nézett pornót az életében, akkor szinte biztos, hogy került már közvetlen kapcsolatba a Mindgeek-kel. A kanadai cégnek gyakorlatilag monopóliuma van a nemzetközi pornóiparban, olyan oldalak tartoznak hozzá, mint a Pornhub, a YouPorn, vagy a RedTube. Megingathatatlan piaci helyzetét mutatja, hogy nemcsak a megosztóoldalak, de

a legnagyobb produkciós cégek is a hozzá tartoznak, így a Brazzers, a Digital Playground és a Sean Cody is a Mindgeek égisze alatt készíti a filmeket.

Ezek azonban csak a legnagyobb nevek: a thebestporn.com összesen 131 pornómegosztással, illetve gyártással foglalkozó oldalt tart számon, amelyek a Mindgeek tulajdonában vannak. Ekkora portfólióval pedig a vállalt bőven ott van a világ legnagyobb internetes cégei között: évi körülbelül félmilliárd dolláros bevétellel és napi 115 millió látogatóval ugyan nem érik el a Facebookot, de körülbelül ugyanannyian használják szolgáltatásaikat, mint a Twittert, illetve az általuk felhasznált sávszélességgel bekerültek a világ tíz leglátogatottabb internetcége közé.

A felnőtt tartalom teljes spektrumát lefedik – Forrás: ThinkStock

Szakmai működésükben minden műfajt lefednek: a 131 pornóoldal között legnagyobb számban a reality-pornók vannak (24), de huszonhárom meleg vagy leszbikus, tizenhárom MILF, kilenc ázsiai, öt hardcore, három fétis, három transszexuális és egy hentai pornóval foglalkozó oldal is tartozik hozzájuk. Ennek fényében nem is csoda, hogy a világ minden táján, bármilyen ízléssel rendelkező fogyasztót meg tudnak szólítani. A Guardian becslése szerint jelenleg az összes internetes pornó 80%-a tartozik a céghez.

Szép csendben átvették az uralmat egy egész iparág felett

De hogy jött össze ez a méretes vállalatbirodalom a Mindgeeknek? A válasz az internetpiac 90-es évekbeli robbanásához köthető, amikor a pornó először kezdett el áttevődni a videokazettákról és a magazinok lapjairól az internetre. Már ekkor is előjött a pornó meghatározó szerepe az új technológiákban:

ügyes informatikusok nagyon könnyen tudtak igen jelentős sikereket elérni az online pornó még csak bimbózó világában.

Ilyen informatikus volt a német Fabian Thylmann is, aki alig húszévesen kifejlesztett egy NATS nevű backend rendszert (Következő Generációs Partnerkövető Szoftver), ami az internet történetében először megoldotta, hogy egy helyen böngészhessük különböző oldalak tartalmait, amit Thylmann értelemszerűen a rendkívül gyorsan fejlődő pornóbizniszben használt fel. Ez a rendszer olyan jól sikerült, hogy máig forgalmazzák, jelenleg a 4.1-es verziónál tart.

De Thylmannak nem volt elég az, hogy szoftverével hagyjon nyomot a pornóiparban, ő többre vágyott. 2006-ban túladott NATS-ot forgalmazó cégén, a Too Much Medián, és 2010-ig sorban felvásárolt egy rakat pornóoldalt, köztük a Mansefet és az Interhubot, amelynél a Brazzers és a Pornhub is működött.

Ezeken egyébként azért akarták ekkor eladni előző tulajdonosaik, mert féltek, hogy megtudják a szüleik, hogy pornóban utaznak.

Innen pedig nem volt megállás. Látván Thylmann üzleti és informatikai készségeit, a Colbeck Capital 2011-ben 362 millió dollárt fektetett az akkor még Manwinként futó cégbe. Thylmann útja pedig biztosítva volt a pornómogulságig: folyamatosan vásárolta fel az újabb és újabb oldalakat, biztosítva, hogy azok a backenden keresztül össze legyenek kötve, és egységes hálózatként termeljék a bevételeket. A Manwin nevét pedig 2013-ban megváltoztatta a kevésbé pornósan hangzó Mindgeekre, és azóta a brandjeivel inkább a háttérből működteti a céget.

Üzleten innen, pornón túl

De miért jó az, hogy egy ekkora megavállalatot teljesen észrevétlenül visz Thylmann, és külsőségeiben egyáltalán nem vállalja fel, hogy valójában mivel foglalkozik a cége. Mert a Mindgeek weblapján tényleg nincs semmi nyom: az egész oldal végigkattintgatása után egyetlen egy pornóra utaló jelet találtunk egy álláshirdetés formájában, amire olyan személyek jelentkezését várják, akik képesek „szórakoztató és megragadó forgatókönyveket írni felnőttfilmekhez”.

Sokat kell kutatni, hogy megtaláljuk az első utalást a pornóra – Forrás: Mindgeek.com

Erre a szerkezetre amiatt a jelenség miatt van szükség, amit már a cikk elején említettünk: a pornó ugyanis vonzza az elektronikai, internetes és digitális infrastruktúrához kapcsolódó fejlesztéseket, amiket az iparban való bejáratásuk után szélesebb körökben is lehet forgalmazni. A Mindgeek például saját, fejlett keresőmotort fejlesztett a Pornhubhoz, illetve reklámszolgáltatásukat, a TrafficJunky-t is számos más webhely használja, főleg a szépségiparban és a szerencsejátékban. A TrafficJunky kifejlesztése egyébként azért volt hatalmas lépés a vállalatnak,

mivel oldalai nagy része csak a hihetetlen mértékű reklámforgalom miatt tudják ingyenesen üzemeltetni, és hasznot húzni belőlük.

A Mindgeek maga így inkább ezekre az infrastrukurális fejlesztésekre fókuszál, azokat próbálja átvinni a pornó világából más ágazatokba. Az oldalon valószínűleg azért is rejtegetik a hivatkozásokat a cég egyéb dolgaira, mert szeretnék, ha az általuk hirdetett szolgáltatásokat ne kapcsolják rögtön össze azokkal az oldalakkal, ahol azokat először tesztelték. A terjeszkedés nevében a Mindgeek már a kriptopénzekbe is beszállt, nemrég megvették a közéletben még nem túlságosan ismert Verge nevű pénzt.

Adóelkerülés, kalózvideók, hackertámadások

De más gyakorlati haszna is van a Mindgeek háttérbe húzódásának. A cégnek és a cégvezérnek is folyamatosan akadnak botrányaik, amik rossz fényt vetnének az üzleti működésre, de amik, mivel a Mindgeek ennyire igyekszik kerülni a nyilvánosságot, sose vezetnek akkora közfelháborodáshoz, mint mondjuk egy facebookos adatlopás, vagy bármelyik másik nagy internetcéggel kapcsolatos problémák.

Nem ritka egy pornóoldalnál, hogy lopott tartalmak, vagy kalózvideók kerüljenek fel, akár pornófilmek, akár nem.

Az utóbbi időkben egyre nagyobb divat lett hollywoodi filmeket felnyomni pornóoldalakra, többek között a Zootropolis-t, a Jedi Visszatér-t, valamint a Hamilton musical első felvonását is meg lehetett találni az oldalon, ez utóbbit „Forradalmi csődörök történelmi szórakozása” címmel.

 

Ez a jelenség azért ilyen elterjedt, mert a Pornhub, ahogy az összes Mindgeek alá tartozó oldal, különösen nehézzé teszi az eredeti tartalmak birtokosainak, hogy panaszt tegyenek a kalózkodás miatt. Ezt főleg arra használja fel a Mindgeek, hogy kitúrja az üzletből versenytársait, mivel a kisebb pornócégeknek nincsenek erőforrásai pereskedni, így nyugodtan lophatja az anyagaikat, és hízhat még nagyobbra.

De a biztonságban sem elsők a Mindgeek szolgáltatásai.

A TrafficJunky például 2017-ben egy majdnem egy évig tartó malware-támadás áldozata volt, ami felhasználók millióit veszélyeztette. Mivel a cég bevételének nem kis része reklámokból jön össze, többek között ezen malőr miatt zárta veszteségesen a cég a 2017-es évet.

Az eset óta pedig nem csoda, hogy több szakértő is fél, hogy mi lesz, ha esetleg feltörik a cég szervereit, ami potenciálisan még több felhasználó adatait tartalmazza egy helyen. Ez különösen érvényes Nagy Britanniára, ahol egy új törvény szerint személyazonosságot igazoló egyéb adatokkal (telefonszám, személyi azonosító) kell megerősíteni a pornóoldalak látogatóinak, hogy elmúltak tizennyolc évesek.

Hibái mellett a Mindgeek ráadásul nem is tűnik túl tiszta vállalatnak:

sem az adóelkerüléstől, sem az adócsalástól nem riad vissza. A kanadai cég hivatalosan Luxemburgban van bejegyezve, és más adóparadicsomoknak számító országokba is szívesen terjeszti ki működését, hogy megússza adói nagy részét Kanadában. Fabian Thyllman-t 2012-ben hatvanmillió dolláros adócsalásért tartóztatták le, de 2015-ben ejtették a vádakat, miután kifizetett 6.1 milliót.

A Mindgeekre és botrányaira azért érdemes figyelni, mert mi magyarok is rengeteg pornót nézünk, sokunk valószínűleg a Mindgeek oldalain keresztül. Így a cég fejlesztései, miként piszkos ügyei is, akár a mi életünkre is hatással lehetnek, még ha nem is akarunk róla túl sokat tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik