Szórakozás

Fluor: Ez a hollywoodi PC világ már nem szimpatikus, átesünk a másik oldalra

Kadarkai Endre a Világtalálkozó című műsorában Fluor Tomival és Morcsányi Gézával beszélgetett, többek közt a metoo-mozgalomról is.

A metoo-mozgalomra Kadarkai Endre azzal terelte a szót, hogy Morcsányi Géza színésznél rákérdezett barátjára, Gothár Péterre, akit 2019 végén rúgtak ki először a Katona József színházból, majd a Színház és Filmművészeti Egyetemről is, „miután a vezetőség tudomására jutott, hogy több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett”.

Morcsányi Gothár ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, borzalmas történetnek tartja, szerinte „itt egy olyan boszorkányüldözés indult meg, amiben semmi nincs tisztázva”.

Az egyértelmű, hogy valami történt, amit Gothár Péter megbánt, és elnézést kért többször is. De mérhetetlenül igazságtalannak tartom, hogy voltaképpen vizsgálat nélkül egy ilyen formátumú alkotónak tönkretették az életét. Remélem hogy nem hosszú időre és nem véglegesen

– mondta Morcsányi.

2019 decemberében Gothárt az SZFE Etikai Bizottsága többször is meghallgatta Gothár Pétert.

Kadarkai ezek után a beszélgetés másik résztvevőjéhez, a Fluor néven ismert Karácson Tamáshoz fordult és azt kérdezte, jól látta-e, hogy nagyon bólogatott, amikor Morcsányi boszorkányüldözést emlegetett.

Jól láttad, az nekem is elképesztő dolog, hogy most már filmeket lassan betiltanak, meg filmek szereplőit, hogy karrierek mennek tönkre még azelőtt, hogy bármi bebizonyosodna. És nem azt mondom, hogy nincs ebben igazság. Pont azt mondom, hogy a metoo-mozgalom is azért kezdi elveszteni az igazi lényegét és hatását, mert most már elkezdenek olyanok is visszaélni vele, akik mondjuk pont nem estek áldozatul semminek, csak kell nekik egy kis figyelem, vagy éppen úgy érzik, hogy tönkre akarnak tenni valakit, mert van bennük egy sérelem öt-tíz évvel ez előttről

– mondta Fluor, aki szerint nem lehet azért elásni embereket, mert meg vagyunk rájuk sértődve, majd a témához odakeverte azt is, hogy az amerikai filmakadémia nemrég egy olyan szabályt hozott, amitől a mostantól készülő filmek kellőképpen sokszínűek lesznek.

Ez a hollywoodi PC világ nekem már nem szimpatikus, mert egyszerűen átesünk a másik oldalra, hogy most már kvóta van. Szerintem mindenki a teljesítménye alapján kerüljön be valahova, vagy a teljesítménye alapján tűnjön el. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki elkövet tényleg ocsmány dolgokat, az ne kapja meg a büntetését, de azt sem tudom mondani, hogy azért, mert egy ember rámutat, hogy azért, mert ő ezt csinálta, akkor másnap vegye le az HBO a műsoráról, hanem várjuk meg, hogy mi a vége.

A beszélgetést teljes hosszában az alábbi videóban lehet megnézni.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik