Szórakozás

DailyMail: Meghan hercegné kabátját alulfizetett magyar munkások készítették

Az oldal munkatársai ellátogattak a Berettyóújfalui gyárba.

Stella McCartney posztolt, majd törölt is egy posztot a fegyverszünet napján, amin Meghan hercegné az általa tervezett ruhát viseli az I. világháború fegyverletételének az ünnepén, reklámozva azt. A törlés oka az volt, hogy többen ízléstelennek tartották, hogy egy ilyen emléknapot használ promócióra.

Fotó: Instagram / @stellamccartney

A DailyMail felkereste a berettyóújfalui Beriv cég gyárát, ahol ez a ruha készült, amire nagyon büszkék is, csak királyi kabátként emlegetik, és csak 150 darab készült belőle, így kuriózum jellege is van. A gyár vezetője el is büszkélkedett, hogy a gyárban mindenki a minimálbér felett keres.

A Mail megkérdezett néhányat a munkások közül is, egy idősebb például heti 44 órás munkaidővel 173 ezer forintot vitt haza októberben, vagyis 1000 forint alatti órabérben dolgozik. Egy Anna nevű dolgozó ezt mondta erről:

Talán picit az minimálbér felett keresünk, de attól még küszködünk. Az összes dolgozó képtelen megélni belőle, nincs elég pénzünk ételre, vagy fűtésre, szóval a barátaink és a családunk támogatására szorulunk, hogy túléljük a hónapot. Nagyon büszkék vagyunk a profizmusunkra és a képességeinkre, mert a ruhákat, amiket készítünk, a világ legfontosabb emberei viselik. Olyan sok ember beszél erről a kabátról, amit a hercegné viselt, de fogalmuk sincs, hogy mennyit fizettek nekünk érte és milyen körülmények közt élünk, ami borzasztóan lehangoló.

Elmondta, hogy egy fűtetlen lakásban él, és gyakran nincs pénze ételre. A gyárban elmondása szerint van napi minimum, aminek nem teljesítése bérkiesést von maga után, ráadásul nincs ebédszünetük, csak napi 20 perc pihenőt kapnak. A Meghan által viselt kabátnál az volt a cél, hogy 50-et gyártsanak le egy nap, mivel a vezetőség szerette volna, ha három nap alatt kész. Anna szerint lehetetlen ennyit elkészíteni 8 órás munkaidő alatt.

A legtöbb, amit sikerült összehozni, az kábé 23-24. Nagyon bonyolult munka, nagyon sokat kell koncentráljál és eléggé fájnak tőle a kezeid, meg a szemeid. Folyamatosan presszionálnak, hogy keményebben dolgozzunk, hogy hamarabb teljesítsük a megrendeléseket.

Matolcsi Imre, a gyár vezetője is megerősítette a darabszámot a Mailnek, ahogy azt is, hogy fizetéscsökkenéssel jár annak nem teljesítése.

Meghan által viselt kabátból napi 50 volt a célunk. Mindig ez a szám, bármit is gyártunk. Ha a dolgozóknak nem sikerül teljesíteniük, akkor az hatással lesz a fizetésükre. Az ő felelősségük, hogy teljesítsék a kvótát, amit elvárunk.

A kérdéses Stella McCartney ruha ára egyébként nagyjából 500 ezer forint árban mozog, a divattervező pedig a cég egyik legfontosabb ügyfele. Két éve egyébként itt írtunk bővebben a magyar könnyűipar nyomorúságos helyzetéről, amit a világmárkák kihasználnak. A Mail cikke alapján nem sok változás volt azóta.

A gyerekük ballagását is kihagyják, csak ne kapjanak még megalázóbb fizetést
Nehéz a dolguk a magyar varrónőknek, az állam és a nyugati divatmárkák pedig csak karba tett kézzel nézik az egészet.

Kiemelt kép: Karwai Tang/WireImage

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik