Szórakozás

Eurovíziós Dalfesztivál: ellenfesztivált akarnak rendezi

Saját dalversenyt akarnak rendezni azerbajdzsáni emberi jogi csoportok a május végi Eurovíziós Dalfesztivál idején, hogy felhívják a figyelmet a politikai üldöztetésekre hazájukban.

A Sing For Democracy elnevezésű “ellenfesztivált” az Eurovíziós Dalfesztivál május 26-i döntője előtt szeretnék megtartani, de – mint azt Rasul Jafarov, a Bakui Emberi Jogi Klub vezetője egy pénteki berlini sajtótájékoztatón elmondta -, azzal számolnak, hogy a bakui polgármester nem fogja engedélyezni a rendezvényt nyilvános helyen, és így arra kényszerülhetnek, hogy egy klubban tartsák meg az eseményt.

Az emberi jogi aktivista azzal vádolta Ilham Aliyev elnököt, hogy megsérti az emberi jogokat és korlátozza a sajtószabadságot. A Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet sajtótájékoztatóján Jafarov elmondta: az Eurovíziós Dalfesztivál lehetőséget kínál arra, hogy felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét az emberi jogi helyzetre hazájukban, és már több résztvevő is érdeklődött náluk, miként segíthetnének ebben. Jafarov szerint hazájában több mint 60 ember van börtönben politikai okokból. Markus Löning, a német kormány emberi jogi megbízottja felszólította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) tagjait, hogy “teljes képet” nyújtsanak az azerbajdzsáni helyzetről. A német illetékes nemsokára Bakuba utazik, hogy személyesen tájékozódjon az ottani emberi jogi helyzetről. A pénteki berlini sajtóértekezletet azerbajdzsáni újságírók és tisztségviselők zavarták meg bekiabálásokkal, azzal vádolva Jafarovot, hogy egyoldalú képet fest a helyzetről.

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-ranglistáján a kaukázusi állam a 152. helyen áll, lemaradva olyan országok mögött is, mint Irak vagy Afganisztán. Az újságíró szervezet szerint az állam ellenőrzése alatt tartja a tömegtájékoztatást Azerbajdzsánban.

Az országban működő 23 tévécsatorna közül csak kettő nem áll a kormány közvetlen ellenőrzése alatt, az újságok mintegy 80 százaléka állami kézben van, a nyomtatott sajtónak csak mintegy 10 százaléka tartozik az ellenzékhez. Bírálták az azerbajdzsáni emberi jogi helyzetet olyan tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezetek is, mint az Amnesty International vagy a Human Rights Watch.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik