Foci

Francia csatár így még nem keserítette el a franciákat

Az Olympique Marseille-nek egyértelmű célja volt szerda este, Lyonban: első francia focicsapatként megnyerni az Európa Ligát. Bármilyen meglepő, a sorozat elődjében, az UEFA-kupában sem ért csúcsra gall csapat.

Az OM támadott is becsülettel, ám így is összességében simán kikapott az Atlético Madridtól 3-0-ra. A marseille-iek veszte egy francia csatár,

Antoine Griezmann volt.

Az összefoglaló:

A 27 éves játékos számára sok szempontból is különleges volt az összecsapás. Maconi, ami mindössze 60 kilométerre van Lyontól, azaz szinte hazai környezetben léphetett pályára. Még úgy is, hogy róla gyerekkorában lemondott a francia futball, Spanyolországban, a Real Sociedad akadémiáján nevelkedett és lett aztán elsőosztályú játékos, 2014-ben a baszkoktól vette meg a játékjogát az Atlético Madrid, most pedig már arról szólnak a hírek, hogy megy Barcelonába.

Griezmann életútjával egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben:

Ronaldo aggódhat, új sztárja van Madridnak
Lehet, hogy ha az Atléticónál nagyobb csapatban játszana, többet beszélnének róla.

Még egy érdekesség Griezmann-nal kapcsolatban: bár amikor megérkezett Madridba, akkor egyből elnyerte a csapattal a spanyol Szuperkupát, azóta sorra bukta el csapataival a döntőket.

  • Az Atléticóval egy Bajnokok Ligája-fináléba jutott el, de kikaptak a Real Madridtól. Azon a döntőn Griezmann kihagyott egy tizenegyest, és ugyan a büntetőpárbajban berúgta a sajátját, így is elbukott csapata.
  • Ugyanabban az évben a francia válogatottal hazai pályán veszítette el az Európa-bajnokság döntőjét, hiába volt ő a torna legeredményesebb játékosa hat góllal, a portugálok sem ő, sem csapattársai nem találtak be. Éder a hosszabbításban nyerte meg az Eb-aranyat Portugáliának.

Most viszont minden összejött Griezmann-nak, aki előbb egy francia labdaeladás után értékesített higgadtan egy ziccert, majd a második félidő elején megduplázta csapata előnyét.

14 évesen mentem el otthonról, mert trófeákat akartam nyerni. Ez a második, de remélem még sok lesz

– mondta a meccs után Griezmann a Marca cikke szerint, a teljesítményéről pedig annyit mondott: kiegyensúlyozott és hidegvérű volt.

Elég érdekes időzítéssel, de arról is faggatni kezdték, hogy akkor most a nyáron eligazol-e a Barcába, vagy sem.

Nincs még itt az ideje, hogy a jövőmről beszéljek. Most ünnepelni fogunk. Meg akartam nyerni ezt a döntőt az Atléticónak, Simeonénak és a csapattársaimnak.

Hogy mennyire fontos Antoine Griezmann az Atlético Madrid számára, arra álljon itt egy statisztika: ebben a szezonban a madridiak 93 góljának 45 százalékához volt közvetlen köze 29 találat és 13 gólpassz formájában.

És mindig a franciákkal kell folytatnunk:

  • Kevin Gameiro bár nem lépett pályára, történelmet írt, ő ugyanis az első francia labdarúgó, aki négy európai trófeát is nyert. Korábban triplázott az Európa Ligában a Sevillával.
  • A sorozat legutóbbi három döntőjében volt francia gólszerző: Gameiro 2016-ban, Paul Pogba 2017-ben, Griezmann pedig 2018-ban volt eredményes. Mindháromszor az ő csapatuk nyert.

Más kérdés, hogy ez most a franciákat annyira nem vigasztalja. Mert ebben a kupasorozatban még mindig várni kell a francia győzelemre.

Eredmény – Európa Liga-döntő

Lyon, v.: Björn Kuipers

Atlético Madrid (spanyol)-Olympique Marseille (francia) 3-0 (1-0)

Atlético Madrid: Oblak – Vrsaljko (Juanfran, a szünetben), Giménez, Godín, Lucas – Gabi, Saúl Níguez – Correa (Partey, 88.), Griezmann (Torres, 90.), Koke – Diego Costa

Olympique Marseille: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Thauvin, Zambo Anguissa, Sanson, Ocampos (Njie, 55.) – Payet (Lopez, 32.) – Germain (Mitroglu, 74.)

gólszerzők: Griezmann (21., 49.), Gabi (89.)

sárga lap: Vrsaljko (23.), Lucas (78.), illetve Amavi (38.), Luiz Gustavo (75.), Njie (78.)

Nyitókép: Erwin Spek/Soccrates/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik