Foci

Ronaldo aggódhat, új sztárja van Madridnak

Lehet, hogy ha az Atléticónál nagyobb csapatban játszana, többet beszélnének róla. Antoine Griezmann azonban úgy van vele: jó helyen van.

Tizenöt forduló ment le eddig a spanyol labdarúgó-bajnokságból, a Barcelona és a Madrid pedig kéz a kézben áll a tabella élén. Nagyjából erre számított mindenki a szezon előtt is. Csakhogy sokan a Realban látták a katalánok legnagyobb riválisát, mégis az Atlético gyűjtött eddig annyi pontot, mint címvédő – persze a blancók is lőtávolon belül vannak még, és hol van még a bajnokság vége.

Vasárnap az Athletic Bilbaót győzték le otthon a Matracosok, a győztes találatot Antoine Griezmann jegyezte. Erre a tényre lassan már fel sem kapjuk a fejünket, a francia ugyanis hétről-hétre főszereplő az Atlético mérkőzésein. A legutóbbi gólja ráadásul szépségdíjas volt, be is járta a világsajtót.

Íme, ne csak a számat tépjem:

Ismerős történet

Az utóbbi hetekben Magyarországon a ferencvárosi Nagy Ádám története volt a téma. Tudják, a fiatal középpályásáról anno lemondtak az utánpótlásban, mert túl kicsi és vékony volt, így pár évig futsalozott, mígnem újra felfedezték. Manapság már kihagyhatatlan lett a Fradiból és a válogatottból is.

Annyiban hasonlít az ő története Griezmannéra, hogy

ha a franciákon múlik, akkor nagy valószínűséggel a gall támadó sem ott tartana, ahol most van.

Gyerekkorában ugyanis több francia klub akadémiáján is járt próbajátékon, ám kicsinek és gyengének találták, így mindenhonnan eltanácsolták. 2005-ben aztán Montpellierben játszott egy barátságos meccset, akkor figyelt fel rá a Real Sociedad megfigyelője. Előbb próbajátékra hívták San Sebastianba, majd a spanyol klub utánpótlásához csábították.

Rögös út az első csapatba

A francia-spanyol határ közelében található Bayonne városában járt iskolába, onnan ment edzésekre esténként a baszk csapathoz. Bár beletartott pár évbe, Griezmann végigjárta a szamárlétrát és eljutott a nagycsapatig. A 2009/10-es szezon hozta meg számára az áttörést, amikor csak úgy ontotta magából a gólokat a felkészülés során, majd a Sociedad kezdő balszélsője megsérült. Be is dobták őt a mélyvízbe, hat góllal vette ki a részét a Real másodosztályú bajnoki címéből.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Többen felkapták a fejüket a 175 centiméter magas, rendkívül technikás és gyors játékosra, több francia élvonalbeli klub, valamint a Manchester United és – mégiscsak francia – az Arsenal is vitte volna. Hiába, minden bizonnyal hálából is, de aláírta első profi szerződését a Real Sociedadnál. 2015-ig szólt, 30 millió eurós kivásárlási árat rögzítettek benne.

Töretlenül előre

A klubnál nagyon jól belőtték Griezmann értékét. Eleve már az is, hogy felfedezték, de a 30 milliós ár is telitalálat volt. Merthogy a játékos szezonról szezonra fejlődött, az élvonalban sem volt megilletődve, talán nem túlzás azt állítani, hogy

leginkább miatta volt érdemes nézni a Sociedad mérkőzéseit.

A 2013-14-es szezonban már 16 gólt lőtt az élvonalban (betalált a baszk rangadón és a Real Madrid hálóját is kipúpozta többek közt), mellette a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Teljesítményével két szakember figyelmét keltette fel: a francia kapitány Didier Deschamps-ét, valamint Diego Simeone-ét, vitte is őt a szezon végén a bajnok Atlético Madrid. Méghozzá 30 millió euróért.

Ő a megoldás a problémáinkra, olyan karakterű játékos, amilyen eddig nem volt a csapatban. Az érkezésével meglesz a sebesség, ami hiányzott az Atlético Madridból

– méltatta őt a leigazolásakor Simeone. Mint oly sokszor, az argentin edzőnek ismét igaza lett.

Az első gól a válogatottban a Paraguay elleni felkészülési mérkőzésen:

Merthogy Griezmann azonnal ajtóstul rontott a házba, húzóembere lett az Atléticónak, és ugyan a Los Colchoneros ezúttal jócskán elmaradt a Barca-Real kettős mögött, azért így is összejött a bajnoki bronz. A BL-ben negyeddöntőig jutottak, a Király Kupában is, ahol a későbbi győztes Barcelona búcsúztatta őket egy szoros párharcban.

Határ a csillagos ég

A mostani idényben sem lassít, 21 találkozón már 12 gólos, ezek közül nem egy volt meccsnyerő találat és többször is a mérkőzés legjobbjának választották. Ami a „legfélelmetesebb”, hogy egyre veszélyesebb a kapu előtt, ráadásul termete ellenére fejjel is egyre hatékonyabb. Ő azonban továbbra is szerényen végzi a dolgát:

A csapattársaim és az edző is bízik bennem. Gólokat és gólpasszokat várnak tőlem, ennek próbálok minden meccsen eleget tenni. Nem vagyok én sztár. A csapat az. Én azon vagyok, hogy folyamatosan fejlődjek, hogy segítsek a csapatomnak, ezért dolgozom nap, mint nap. Szerencsére jól indult a szezonom, remélem, ez a lendület egész évben kitart

– mondta a 24 éves Griezmann nemrég az AS-nak.

Nos, a sztárstátuszt lehetséges, hogy hamarosan át kell majd értékelni. Szép lassan ugyanis a francia válogatottból is kihagyhatatlan lett, és ha tartja a jó formáját, valamint a sérülések is elkerülik, akkor a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokság után a kontinens labdarúgásának egyik legnagyobb csillaga lehet.

Az eddigiek alapján ne lepjen meg senkit, ha ez bekövetkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik