Élő Foci

A hidegvérű Atlético Madrid nyerte az Európa Ligát

Nagy volt a tét az Európa Liga döntőjében, hiszen az Atlético Madridnak és a Marseille-nek is ez az utolsó esélye a szezonban arra, hogy trófeát szerezzen magának. A két csapat eddigi története során két mérkőzést vívott egymással a nemzetközi kupákban: a Bajnokok Ligája 2008/09-es idényében az nyert Atlético 2-1-re otthon, a visszavágón pedig nem született gól.

57 éves átkot kellene megtörnie az Atléticónak az Európa Liga-döntőben
Szerda este, Lyonban játsszák a másodikszámú európai kupa döntőjét, a spanyolok ellenfele az Olympique Marseille lesz.

Az esélyek inkább az Atlético Madrid győzelmét jósolták, de ahogyan a labdarúgás egyik legelcsépeltebb közhelye is tartja: egy döntőben bármi megtörténhet.

Nem óvatoskodtak a csapatok, egyből egymásnak estek. Eleinte inkább a Marseille uralta a mérkőzést, rögtön a 4. percben Germain gólt is szerezhetett volna, de csúnyán kihagyta ziccerét. Nem úgy Antoine Griezmann, aki André-Frank Zambo Anguissa kapitális hibája után higgadtan lőtt az ellenfél kapujába.

A félidőben minden követ megmozgattak a franciák, de nem sikerült a rendkívül fegyelmezett Atleti-védelmen rést találni, ráadásul Dimitri Payet is a játékrész derekán megsérült, így kapitányát is elveszítette az OM.

Fordulás után sokkal élénkebben kezdtek a spanyolok, rögtön helyzetbe kerülhetett volna Ángel Correa, ám belevezette emberébe a labdát. Nem úgy Griezmann, aki Koke passzából rendkívül szemtelenül átemelte egy finomo bokamozdulattal a labdát a kivetődő Steve Mandanda felett.

Ez megpecsételte a mérkőzés sorsát, a Marseille-ből hiányzott az átütő erő – annak ellenére is, hogy a második félidőben is nyomást tudtak gyakorolni ellenfelükre. A csereként beálló Kósztasz Mitroglu még visszahozhatta volna a franciákat a 80. percben, ám fejese a kapufán csattant. Pár perccel a félidő vége előtt pedig jött a kegyelemdöfés: Gabi lőtte ki a jobb alsó sarkot tíz méterről, ezzel végleg lezárva a mérkőzést.

A kiegyensúlyozott, stabilabb és jobb erőkből álló Atlético Madrid taktikusan és fegyelmezetten, de legfőképpen megérdemelten nyerte el a trófeát.

Európa Liga, döntő

Olympique Marseille–Atlético Madrid 0-3 (0-1)
Gólszerző: Griezmann 21., 49., Gabi 89.

MARSEILLE: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Sanson, Anguissa – Thauvin, Payet, Ocampos – Germain. Vezetőedző: Rudi Garcia
A kispadon: Pelé (kapus), Szakai, B. Kamara, Rolando, Mitroglu, N’Jie, M. Lopez
ATLÉTICO: Oblak – Vrsaljko, J. Giménez, Godín, Lucas Hernández – Á. Correa, Saúl, Gabi, Koke – Griezmann, Diego Costa. Vezetőedző: Diego Simeone
A kispadon: Werner (kapus), Filipe Luis, Partey, F. Torres, Szavics, Juanfran, Gameiro

Kiemelt fotó: Fotó: Jan Woitas/dpa

Vége a mérkőzésnek

Így utólag egészen simának tűnt, az eredmény is ezt mutatja, de nem vallott szégyent a Marseille. Az Atleti nyert azonvan 3-0-ra.

Még Torres is beáll

Szép gesztus az Atletitől, Griezmann helyére szimbolikus búcsúzásként beállt az év végén távozó Fernando Torres.

Itt a kegyelemdöfés

Griezmann középre passzolt labdáját Koke egyből továbbtette, Gabi pedig egy átvétel után kilőtte a hosszú alsót. 0-3.

Cserél az Atleti is

Correa helyére érkezett Thomas Partey, de ez már inkább csak időhúzás. Nehéz elképzelni, hogy elbukjon innen a spanyol csapat.

Kapufa!

Még szerencséje sincs a Marseille-nek! Mitroglu lehetett volna csodacsere, ám fejese a jobb kapufáról kifelé pattant, pedig nagyon feldobhatta volna a hajrát.

Nyom a Marseille

Az utóbbi percek a franciákról szóltak, de az utolsó megoldásokba rendre hiba csúszott, így egy-egy ígéretes lövőhelyzet végén sem emelkedett a pulzusunk.

Majdnem a harmadik is összejött

Erősen lőtték a rövid kapufa elé a szögletet a spanyolok, az érkező Godín belecsúsztatott és egyáltalán nem Mandandán múlt, hogy kimaradjon a helyzet. Marad a 0-2.

Hát ez gyors volt, megint Griezmann lőtt gólt

Sokkal “élesebben” kezdte a második félidőt az Atlético, Correa ugyan még a védőbe vezette a labdát, ám Koke passza után Griezmann finom bokamozdulattal átpöccintette a kirepülő Mandanda felett a labdát. Nagy bajban van a Marseille, 0-2.

Cserél Simeone is

Juanfran érkezett Vrsaljko helyére, aki sokat küszködött a szélen Ocamposszal.

Vége az első félidőnek

Nagyon sokat tett az első játékrészben a gólért a Marseille, de nem tudta feltörni a spanyolok védekezését.

Vezet az Atlético Madrid

Kapitális hiba a franciáktól, Anguissa egyszerűen nem tudott átvenni egy labdát, méterekre pattant tőle, így pillanatokon belül a Marseille tizenhatosán belül volt Griezmann és higgadtan átemelte Mandanda fölött a labdát.

Nagy az iram

Szerencsére nem óvatoskodott egyik csapat sem, így negyed óra alatt is parázs csaták alakultak ki. Kevés helyzete adódott a csapatoknak, de ha ilyen lüktető lesz a játék a továbbiakban is, ez biztosan változik.

Björn Kuipersnek hosszú estéje lesz

Diego Costa ütközött Ramival, a játékvezető jobbnak látta, ha már most megbeszéli az Atlético csatárával, mit nem szeretne látni a jövőben.

Hű mi maradt ki?!

Payet remek ütemben ugratta ki Germaint egy mutatós támadás végén, ám a franciák csatára csúnyán kapu fölé lőtt, pedig egy az egyben mehetett szinte kapura. Nem biztos, hogy lesz még ekkora helyzete!

Útjára indult a labda

A franciák kezdték el a találkozót, egyből kivágták a labdát az ellenfél oldalvonalán kívülre, hogy a bedobásnál letámadjanak. Nem jött be…

Több, mint egy trófea

Az Olympique Marseille számára extra a tét, könnyen lehet, hogy az EL-győzelemmel kvalifikálhatja magát a csapat a 2018/19-es kiírásban a Bajnokok Ligájában, mivel egy fordulóval a bajnokság vége előtt csak negyedik a bajnokságban.

Köszöntjük olvasóinkat!

Hamarosan elkezdődik a mérkőzés, ám addig is egy érdekes adalék: utoljára 2004-ben volt francia-spanyol párharc az UEFA Kupában, akkor a Valencia 2-0-ra verte a Marseille-t.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik