Foci

Ezért kár a spanyolokért és az ausztrálokért

A két ország focicsapatán van a világ szeme hétfőn, mindketten a méltóságteljes búcsúért küzdenek. Minket viszont nem(csak) ez érdekel. Egy-egy kiváló zenét és közmondást szállítunk nektek a napsütötte földekről.

Felpörgetjük a kulturális kincsvadászatunkat a vébén, tekintve, hogy a mai nappal fájó búcsút kell vennünk négy országtól is, mivel azok válogatottja kihullott a versenyből. Kettő tuti távozó kulturális rengetegébe kalauzolunk el titeket pár perc erejére.

Iszonyatosan sajnáljuk, hogy az ausztrálok nem folytathatják a viadalt. Nemcsak azért, mert szerintünk az egyik legjobb meccset ők játszották épp, a hollandok ellen. Hanem azért is, mert mind népi bölcsesség, mind zenei szempontból közel állnak a szívünkhöz. És akkor még a természeti kincseikről nem is beszéltünk. A klímájukra se panaszkodhatnak, nem véletlen, hogy ilyen mondást választottunk tőlük, miszerint, „ha a nap felé tekintesz, nem fogod látni az árnyékokat”. Persze nem kell ezt szó szerint érteni, nem feltétlenül napozásra buzdítunk most éppen, inkább arra, hogy a pozitív dolgokra fókuszálva nemcsak a rosszat fogjuk észrevenni az életünkben.

Zenéből képtelenek vagyunk nem Crowded House-t mutatni,a legnagyobb slágerüket, az igazi nyaralós feelinget még télen is belénk ragasztó Weather with you-t klipestül meg ide kattintva lehet elérni.

Nehéz szívvel írjuk e sorokat, ugyanis a spanyol válogatott is ezennel befejezi szereplését a brazíliai-vb-n. Bevalljuk, évekig nagy spanyol drukkerek voltunk (igen, Raúl volt a kedvencünk), végigszurkoltunk nem is tudjuk hány világversenyt, szidtuk a pechsorozatukat. Aztán mire beértek, valahogy elmúlt a szerelem. Amiért nagyon bánjuk a korai búcsút, hogy nem oszthatunk meg több spanyol zenét és bölcselet ennél az egynél. Így viszont a katalán nyelv szépségeibe nyújtunk cseppnyi betekintést. A szó szoros értelmében is, hisz ők azt, hogy úgy hasonlít mint két tojás, úgy mondják, hogy úgy hasonlít mint két vízcsepp (com dues gotes d’aigua). A burokban születettre is saját kifejezésük van “néixer amb la flor al cul“, azaz virággal a fenekén születni. Bölcseletből is csipegettünk: “La paraula bona molt val i poc costa“. Magyarul ez valahogy úgy hangzik, a jó szó sokat ér, és kevésbe kerül. Ez sem szorul különösebb magyarázatra szerintünk, érdemes viszont sokszor kipróbálni, hogy tényleg így működik-e.

Zeneileg a Sziget fesztivál egyik legfantasztikusabb koncertjének elkövetőit ajánljuk mindenki figyelmébe, akinek eddig kimaradt volna a La Pegatina munkássága, íme egy a sok fülbemászó dallamú számból, ide kattintva pedig megnézhetitek, hogy mekkora hangulatot teremtettek a hőségriadó sújtotta Sziget fesztiválon tavaly kora este.

Ahol nem nőnek a növények és illegális a tej

2007 nyarán kaptam egy e-mailt melyben – állítólag Ausztráliába készülő turisták értelmes kérdései olvashatóak. Ezek az ausztrál turizmus honlapjára érkeztek, mint alább is látszik a válaszadóknak volt némi humorérzékük…

K: Szokott fújni a szél Ausztráliában? Még sosem láttam a tévében, hogy esett volna ott az eső, hogy tudnak akkor növekedni a növények? (Anglia).
V: Minden növényt teljesen kifejlett állapotban importálunk, aztán csak ülünk, és nézzük, ahogy elpusztulnak.

K: Láthatok majd kengurukat az utcán? (USA)
V: Attól függ, hogy mennyit iszol.

K: Tudnának információt adni az ausztráliai vízilóversenyekről? (USA)
V: A-fri-ka az a nagy háromszög alakú kontinens Európától délre. Ausz-trá-lia az a nagy sziget a Csendes-óceán közepén, amelyiken nem … á,nem érdekes. Hogyne, a vízilóverseny minden kedden este a Kings Crossnál van. Megjelenés meztelenül.

K: El tudnák küldeni nekem a Bécsi Fiúkórus beosztását? (USA)
V: Ausz-tri-a az a fura kis ország, amely Németországgal határos, és amelyik… á, nem érdekes. Hogyne, a Bécsi Fiúkórus minden kedden este a Kings Crossnál játszik, rögtön a vízilóversenyek után. Megjelenés meztelenül.

K: Vannak Sydney-ben szupermarketek, és egész évben kapható tej? (Németország)
V: Nem, mi vegetáriánus vadász-gyűjtögetők békés civilizációja vagyunk. A tej illegális.

K: Lenne egy kérdésem egy híres állattal kapcsolatban, amelyik Ausztráliában él, de elfelejtettem a nevét. Ez egyfajta medve, amelyik fákon él. (USA)
V: Ezt esőmedvének hívják. Azért ez a nevük, mert a gumifákról esnek le, és megeszik az agyát mindenkinek, aki alattuk sétál el. Úgy tudod távol tartani őket magadtól, ha emberi vizelettel fújod be magad, mielőtt sétára indulsz odakint.

Fotók: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik