Foci

Akeem Adams még ma is élhetne Moniz szerint

Ricardo-Moniz(1)(960x640)(2).jpg (ricardo moniz, )
Ricardo-Moniz(1)(960x640)(2).jpg (ricardo moniz, )

Az elmúlt hét évben a profi futballisták körében bekövetkezett halálesetek 25 százaléka (!) szívproblémára vezethető vissza. A FIFPro ez ellen szeretne tenni.

A profi labdarúgókat tömörítő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a FIFPro kampányba kezdett, amelynek célja, hogy fejlesszék azokat az orvosi vizsgálatokat, melynek a focistákat alávetik. A FIFPro különösen a szív- és érrendszeri betegségekre hívta fel a figyelmet. A kampány szomorú apropóját Akeem Adams, a Ferencváros trinidadi védőjének decemberi halála adta.

A szervezet honlapjának nyilatkozva dr. Vincent Gouttebarge, a FIFPro vezető orvosa kifejtette, hogy tudományos kutatások kimutatják: százezer, 12 és 35 év közötti sportolóból 0.6-3.6-ra tehető azok száma, akik hirtelen szívhalál miatt halnak meg, ez a szám pedig 2,8-szor annyi, mint az átlagemberek esetében. Az elmúlt hét évet vizsgálva kiderül, hogy a profi futballisták között bekövetkezett halálesetek 25 százaléka szívproblémára vezethető vissza.


Forrás: fifpro.org

A kampány mellé állt, sőt, élharcosa lett Ricardo Moniz, a Ferencváros korábbi vezetőedzője. A holland szakember az FTC-nél dolgozott, amikor Akeem Adamset leigazolta a klub és ugyan az orvosi vizsgálatnál nem volt jelen, szerinte a trinidadi védő esetében kiterjesztett szívvizsgálatot kellett volna elvégezni. Moniz állítja, hogy ha részletesebbek a szűrővizsgálatok, akkor Adams még ma is életben lehetne.

„Az orvosok megkérdezték tőle, hogy volt-e a családjában olyan haláleset, amely szívproblémára vezethető vissza, mire ő nemmel felelt. Az édesapja hosszú betegség után, agyvérzésben hunyt el. Adams félreértelmezte a kérdést, így a vizsgálatok során nem említette apja agyvérzését, mert ő a halálát nem szívproblémával kötötte össze, így csak annyit felelt: nem. Semmi többet.”

Jelenleg az ún. lausenni protokoll van érvényben, ez a bevett gyakorlat a többi közt Magyarországon is. A FIFPro azt kifogásolja, hogy megkérdőjelezhető a speciális sportorvosi szűrővizsgálat hatékonysága a hirtelen szívhalál esélyének jelzésére, nem minden profi futballistán végzik el ezeket a vizsgálatokat, és hogy a nemzetközi és az európai labdarúgó szövetség, a FIFA és az UEFA csak a nemzetközi kpasorozatokban érintett csapatoknál tette kötelezővé a speciális vizsgálatok elvégzését.

A nemzeti sorozatokban csak ajánlják ezt a lehetőséget.

Olvasói sztorik