Élő Sport

Milák Kristóf kimagasló idővel, Németh Nándor harmadik legjobbként döntős, a pólócsapat kikapott – élő hírfolyam az olimpia 4. napjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden negyedik versenynapjához érkezett a 2024-es párizsi olimpia, amelyen magyar szempontból

  • 10 órától kezdett a cselgáncsozó Özbas Szofi (női 63 kg) és Ungvári Attila (81 kg) a Mars-mező Arénában. Mindkét magyar egy-egy győzelem után egy-egy ipponos verséget szenvedett és elbúcsúzott a tatamitól.
  • 10.30-kor a Vaires-sur-Marne-i evezős pályán Pétervári-Molnár Bendegúz evezett a férfi egypár evezősök, negyeddöntőjének 3. futamában, ahol harmadik helyen zárt, így a C/D-döntőben a 13-214 helyért küzdhet majd.
  • Milák Kristóf 200 pillangón a legjobb idővel, 1:52.72-vel jutott döntőbe, ami egészen elképesztő teljesítmény. Ugyanebben a versenyszámban Márton Richárd 14. helyen zárt, míg férfi 100 m gyorson Németh Nándor a harmadik legjobb idővel döntős. A női 1500 m gyorson Jackl Vivien úszott de nem jutott döntőbe.
  • Délután a női kézilabda-válogatott újabb fontos csoportmérkőzést játszott, ám végül nem bírt Angolával (31-31).
  • Az esti program szerint Akilov Pylyp (80 kg) 4-0-ra, többségi pontozással kapott ki Olekszandr Hiznyaktól nyolcaddöntőben.
  • Végül a férfi vízilabdázóink igazi rangadóval zárták a napot, de az Európa-bajnok spanyoloktól 10-7-re kikaptak egy lassú, gyengécske meccsen.

Elindult közben a meccs

A spanyolok első lövése pontatlan volt, a másodikat Vogel fogta már-már szemtelenül laza mozdulattal. Az első két lövésünk nekünk se ült, sőt a kipattanók is nálunk kötöttek ki, de nem sikerült azt a fránya kaput bevenni. 0-0 az állás három percet követően.

Egy jó hír a női kéziseinknek

A címvédő, házigazda francia női kézilabda-válogatott 26-20-ra verte Brazíliát. Ez nekünk azért jó hír, mert így a dél-amerikaiak a magyarok mögött maradtak a B csoportban, így aztán 3 meccs után 3 ponttal továbbjutó helyen áll Golovin csapata.

Akilov Pylyp sajnos nem hozott bravúrt

A 80 kilogrammban szereplő ökölvívó a nyolcaddöntőben az ukrán Olekszandr Hiznyakkal bunyózott, aki az egyik favoritja a súlycsoportnak. Az egykori honfitársak mérkőzésén óriási csata folyt a ringben és végül Hiznyak 4-0-ra, többségi pontozással győzött.

Milák Kristóf szenzációs idővel jutott döntőbe az olimpián

Milák Kristóf legjobb idővel jutott be a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe.

Az olimpiai címvédő felkészüléséről gyakorlatilag semmit sem tudni, így arról is csak találgatni lehetett, milyen formában érkezett meg Párizsba. Milák aztán a legjobb idővel (ő úszott egyedül 1:54-en belül) jutott tovább az elődöntőbe, egy elégedett grimasszal vette tudomásul az időeredményét – amely a 2024-es év második legjobb ideje 200 pillén. Ilyen előjelek után, valamint a tudattal, hogy a nagy rivális Leon Marchand 1:53.50-et repesztett, a második futamban ugrott medencébe Milák.

Nagyszerűen rajtolt, már az első 50 méter után fölényesen vezetett, 24.19-nél fordult, féltávnál pedig már 85 századmásodperc volt az előnye az üldözők előtt. Ha valaki azt gondolta, hogy visszább vesz a második százon, akkor hatalmasat téved, rátett még egy lapáttal, végül 1:52.72-es idővel a mezőnyben egyedüliként úszótt 1:53 alatt. Marchand nyolc tizedre maradt Milák idejétől, ez káprázatos teljesítmény volt.

A középdöntő másik magyarja, Márton Richárd 14. helyen zárt.

Márton Richárd

A magyar úszó nagyon bekezdett, féltávnál harmadik helyen fordult 77 századmásodpercre volt Leon Marchand-tól. A francia megközelíthetetlen volt végig, de persze nem is őt kellett nézni Márton esetében. A második száz méteren beindultak a hajrák, az utolsó fordulónál már negyedik volt Márton Richárd, végül 1:55.93-as idővel csapott célba hetedik helyen. Egy tizeddel jobb ez az eredmény, mint az előfutamban, de nehéz elképzelni, hogy a döntőre elegendő lesz.

Simone Biles vezérletével aranyérmes az amerikai tornacsapat

Az Egyesült Államok Simone Biles, Jade Carey, Jordan Chiles, Sunisa Lee összeállítású csapata fölényes győzelmet aratott a női torna csapatversenyben a párizsi olimpián. Az ezüstérmet Olaszország, a bronzérmet Brazília szerezte meg – az olaszok 96 év után állhatnak ismét dobogóra a női csapatversenyben!

Németh Nándor második helyen zárt a futamában

A magyar úszó parádésat úszott a száz méteres gyorsúszás első előfutamában, az első ötven métert 22.71 másodperc alatt tette meg, ami egészen parádés teljesítmény, ráadásul egy jó benyúlással két századdal előzte Grousset-t is. Az ideje 47.61 volt, több mint biztató!

Jönnek az esti úszások

Elsőként Németh Nándor ugrik medencébe a magyarok közül száz gyorson, később Milák Kristóf és Márton Richárd is 200 pillangón érdekelt. Elődöntőkről beszélünk, vagyis a tét nem kisebb, mint a legjobb nyolc közé jutás. Hamarosan kezdődik a program.

Az egyik legvagányabb olimpikon egy kopasz nő

Olivia Appsnál úgynevezett alopeciát állapítottak meg, amely egy olyan betegségcsoport, amely a hajhullás és a kopaszodás különböző formáit jelenti. Mondanunk sem kell, ez a hölgyek között azonnal szembetűnő, de a kanadai rögbist egyáltalán nem érdekli, elmondása szerint az olimpián példát akar mutatni azzal, hogy nem kell szégyellniük magukat azoknak, akik ezzel küzdenek. Appsék egyébként Új-Zélandtól 19-12-re kaptak ki a döntőben, vagyis hetes rögbiben ezüstérmesek lettek.

Megvannak a dzsúdósok mai győztesei

A 81 kilogrammos Nagasze Takanori megvédte címét a férfiaknál, míg a női 63 kilóban a szlovén Andreja Leski nyert a párizsi olimpia cselgáncsküzdelmeiben.

A 30 éves japán dzsúdós a keddi fináléban ipponnal múlta felül a háromszoros világbajnok georgiai Tato Grigalasvilit. Ebben a kategóriában Ungvári Attila legyőzője, az olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse a bronzcsatát elvesztette, így ötödik helyen zárt a francia fővárosban.

A nőknél viszont a szlovén Andreja Leski akadályozta meg a címvédést, mivel az elődöntőben legyőzte a hazaiak tokiói győztesét, Clarisse Agbegnenout, aki végül bronzérmes lett.

Alig volt pályán, de már gólt lőtt az olimpián Argentína új reménysége

Julián Álvareztől is sokat várnak az argentinok, de van egy nála is fiatalabb üdvöske, akinek kiemelt figyelmet kap a karrierje. Claudio Echeverrinek hívják, 18 éves kora ellenére már 18,5 millió eurót fizetett érte a Manchester City, amelyhez csak januárban csatlakozik majd a támadó. Az olimpiai csapatban hét percet kapott Marokkó ellen és nullát Irak legyőzésekor, de a mai, ukránok ellen győzelem során a 79. percben állt be és egy lesipuskás góllal beállította a 2-0-ás végeredményt. Az olimpián 20 percet se volt pályán, de gólja már van.

Megsérült az ETO kapusa, cseréltek a franciák

Két helyen is változtatott a francia női kézilabda-válogatott, amely a sérüléssel bajlódó irányító, Méline Nocandy (Brest-Bretagne) és a kapus Hatadou Sako (Győri ETO) helyére két olimpiai és világbajnokot nevezett Grace Zaadi (Krim) és Cléopatre Darleux (Brest) személyében.

A hírek szerint Sako izomsérülést szenvedett, míg Nocandy a hollandok ellen az arcán sérült meg, szemészeti vizsgálatokon kellett átesnie.

Pontszerzés vagy pontvesztés?

Egy vereség és egy győzelem után már döntetlenje is van a magyar női kézilabda-válogatottnak a párizsi olimpián, amely ezúttal nem jött ki jól a körömrágós végjátékból és 31-31-et játszott Angolával. A szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir a kézicsarnok interjúzónájában úgy fogalmazott, ha azt nézi, hogyan kezdtük a meccset, akkor veszítettünk egy pontot, ha azt, hogyan alakult a második félidő, akkor inkább nyertünk egyet.

Kapcsolódó
„Láttam pár játékoson, hogy könnyes a szeme” – nem a kihagyott hetes, a felelőtlen játék bosszantotta a kézikapitányt
Egy vereség és egy győzelem után már döntetlenje is van a magyar női kézilabda-válogatottnak a párizsi olimpián, amely ezúttal nem jött ki jól a körömrágós végjátékból és 31-31-et játszott Angolával.

„Ez nem igazság" – nagyon kiakadt a 20 éves teniszező az olimpián

Kiesett a nyolcaddöntőben a US Open-címvédő Cori Gauff a párizsi olimpia női tenisztornáján, miután a világranglistán 21. helyezett horvát Donna Vekic 7:6 (9-7), 6:2-re verte.

A még mindig csak 20 éves Gauff nagy reményekkel vágott neki a tornának, második helyen emelték ki és el is sírta magát a mérkőzésen, ám nem a vereség miatt. Az ifjú teniszcsillag ugyanis arra panaszkodott, hogy Párizsban nem kap igazságos bánásmódot. A második játszmában úgy lépett el 4:2-re Vekic, hogy bemondták az outot, a székbíró viszont úgy ítélte meg, hogy nem volt kint a labda. Ezen akadt ki Gauff és hosszasan vitázott a székbírókkal.

„Minden alkalommal ez történik itt, nem értitek… Ezen a pályán mindig ki kell állnom magamért! Állandóan. Még egy ezredmásodperce se ütöttem bele a labdába, amikor  megadta. Meg tudnám érteni, ha ugyanabban az időben lenne, de ez előtte van. Ez nem is felfogás kérdése, hanem a szabályoké.

Ez nem igazság! Ez történt velem Dubajban, ez történt velem itt is, és mindkétszer igazam volt. Soha nem vitatkozom a hívásokkal, és ezt te is tudod, de ez nem fair. Úgy érzem, folyamatosan csalnak ellenem ebben a játékban, ezért állandóan vitatkoznom kell

– hordta le a bírót Gauff.

Az amerikainak még nem ért véget egyébként az olimpia, mert párosban és vegyes párosban is pályára lép még.

Golovin: Tutisták voltunk

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint egyértelműen annak köszönhető a pontvesztés, hogy a csapat az első félidőben elszórakozott ötgólos előnyt és a szünetre már hátránnyal mehetett az öltözőbe.

„Az elején minden működött, majd felelőtlenek lettünk támadásban és könnyelműek védekezésben, Angola így tudott fordítani a félidő végére. Kicsit elment az önbizalmunk, onnantól tutista módra védekeztünk, támadásban is ilyen helyzetekre törekedtünk. Az viszont nagyon fontos, hogy 60 percen át küzdöttünk, még ha nem is játszottunk jól. Voltak gyenge teljesítmények, de nagyon örülni kell az egy pontnak” – mondta az M4 Sport kamerája előtt.

Brit aranyérem férfi trapban

A világcsúcstartó brit Nathan Hales nyerte a férfi trap versenyszámot a sportlövőknél a párizsi olimpia keddi versenynapján. A 28 éves Halesnek ez pályafutása első ötkarikás érme, egyben a britek harmadik aranya a francia fővárosban. Hales mögött a kínai Csi Jing szerezte meg az ezüstöt, a guatemalai Jean Pierre Brol pedig a bronzot.

Sportlövészet, férfi trap

1. Nathan Hales (Nagy-Britannia)
2. Csi Jing (Kína)
3. Jean Pierre Brol (Guatemala)

ALAIN JOCARD / AFP A brit Nathan Hales nyerte a férfi trap versenyszámot

Még mindig angolai előny

Még mindig hátrányban a magyar női kézilabda-válogatott, amely a félidei mínusz egyről nem tudott előrébb jönni, így Angola a 43. percben 24-22-re vezet.

Varga Jennifer / 24.hu

Az élő közvetítést kövesse itt!

Olvasói sztorik