Élő Sport

Muhari Eszter bravúros bronzérmet nyert, döntőbe jutott a vegyesváltó – az olimpia első napja (élő)

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombat reggel kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, amelyen számos magyar csapatnak és sportolónak szorítunk majd.

  • Sportlövészeink közül Péni István és Mészáros Eszter vegyespárosban kezdte a selejtezőket, de sajnos mindkettejüknek rányomta a bélyegét a teljesítményükre, hogy lázasan kellett vállalniuk a versenyzést. Mészáros 310,4, míg Péni 314,3 kört ért el, ami a 20. helyre volt elég. Később a sportpisztolyosok egyéni versenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika ragadott fegyvert, utóbbi az első helyen zárta az alapviadalt, ezzel bejutott a vasárnapi nyolcas döntőbe, Fábián a 33. helyen zárt.
  • Lovastusában díjlovaglásban lesz érdekelt Kaizinger Balázs, aki 28 év után az első magyar induló a versenyszámban. A 64 indulóból egy kiesett olasz lovast leszámítva egyetlen riválisát, egy cseh versenyzőt tudta megelőzni, így jelenleg a 62. helyen áll.
  • Férfi egypár evezőnk, Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen zárt az előfutamában, ezzel egyenes ágon bejutott a keddi negyeddöntőbe.
  • Férfi kézilabdázóink sajnos vereséggel kezdtek Egyiptom ellen, pedig nyolcgólos hátrányból is sikerült visszajönni.
  • A tornász Mészáros Krisztofer karrierje első olimpiáján 82,798 ponttal zárta a selejtezőt.
  • A délutáni programban sokkoló eredményeket láttunk kardvívóinktól, Szatmári András és Szilágyi Áron is a legjobb 32 között esett ki, ráadásul utóbbi bántóan simán. Gémesi Csanád viszont legyőzte Eli Derschwitzet, ám a nyolcaddöntőben – egy vitatott tussal, de – ugyancsak elvérzett. Muhari Eszter egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát, és bravúros, drámai csatában megszerezte a magyar küldöttség első érmét.
  • Úszásban 400 gyorson Késely Ajna és Sárkány Zalán sem jutott döntőbe, ahogyan a női 4×100 gyorsváltó sem, de a férfiak négyese fináléba jutott.
  • Maradva a víznél, a női pólócsapat Hollandia ellen kezdte a csoportkört, és ugyan hátrányról felállva sikerült többször is egynelíteni, végül 10-8-as vereség lett a vége.
  • Késő délután aztán a kerékpározókra következtek, ahol Valter Attila a 22. lett az  egyéni időfutamban.
  • asztaliteniszben Ecseki Nándor és Madarász Dóra vegyespárosa az első körben kiesett. Pingponggal is zárul a magyarok programja, mert Póta Georgina egyéni meccse 22:15-kor kezdődik.

A magyar versenyzők szombati versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Két balkezes vívó

Egy perc alatt semmi sem történt, a két sportoló egyaránt sárga lapot kapott. Majd egy gyors támadásból a francia szerzett vezetést, Muhari egyenlített (1-1).

Kezdődik az elődöntő

Már három fordulón túljutott, de most találkozik első európai ellenfelében Muhari Eszter, aki bejutott a párbajtőrözők olimpiai elődöntőjébe. A 21 éves sportoló a kínai Tang Csün-jao, a dél-koreai Szong Szera és az ugyancsak kínai Jü Sze-han legyőzésével került a legjobb négy közé, ahol a négyszeres Európa-bajnok, 30 éves Auriane Mallo-Breton várt rá.

Kiesett a magyar asztaliteniszező vegyes páros

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kikapott hongkongi ellenfelétő.

A 16 kettőst felvonultató mezőnyben a magyar kettős 11. kiemelt volt és a negyedikként rangsorolt Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duót kapta riválisnak. A papírforma egyértelműen a hongkongi páros mellett szólt, amely évek óta a vegyes páros elitmezőnyben található.

Az első pontot a magyar kettős szerezte, az ellenfél 5-4-nél vezetett először, de elhúzni nem tudott. Majd 9-9-nél Ecseki egyik szervájából sem sikerült pontot csinálni, így az első szett szoros végjátékban a hongkongiaké lett. Ecseki kezdte a második szettet is, amelyben az eddigi legszebb labdamenet után ismét vezettek a magyarok. Újra fej fej mellett haladt a két páros, aztán az ellenfélnél Vong Csun-ting feljavult kezdeti hibái után, ültek a pörgetései, majd 10-8-nál Tu Hoj-kem szerválta ki a szettet.

A magyarok dinamikusabb és bátrabb játékkal alaposan meglepte a hongkongiakat 11-4-gyel szépített, de az ázsiai páros elkapta a fonalat és Vong remeklésével 11-6-ra a negyedik szettet is behúzták. Innen már nem volt visszaút, pedig 5-0-ra elhúztak a mieink, de fordítottak a hongkongiak és lezárták a meccset. Ezzel Ecseki és Madarász számára befejeződött az olimpia.

Három vb-cím után az olimpián is aranyat nyert Cunoda Nacumi

A cselgáncsozók számára is elindult az olimpia, a legkisebb nőknél a japán Cunoda Nacumi három világbajnoki címe után immár olimpiai bajnoknak is vallhatja magát. A 60 kilogrammos férfiaknál a kazah Jeldosz Szmetov egy perccel a vége előtt két intéssel állt a hazai kedvenc Luka Mkheidze ellen, ám egy akcióra videózás után vazaarit kapott, amivel megnyerte a döntőt.

A magyarok vasárnap mutatkoznak be a Mars-mező Arénában, ahol Pupp Réka 52, Pongrácz Bence pedig 66 kilóban lép tatamira.

Valter Attila 22. az egyéni időfutamban

Valter Attila a 22. helyen végzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában. A Visma-Lease a Bike magyar klasszisa a francia fővárosában rendezett 32,4 kilométeres, gyakorlatilag teljesen sík viadalt a 38:45.68 perces eredménnyel zárta, amivel 12 riválisát utasította maga mögé.

A viadalt az egyik legnagyobb esélyes, a Tour de France-on hat napja harmadik helyen zárt, világbajnoki címvédő belga Remco Evenepoel nyerte meg közel 15 másodperccel Filippo Ganna, az olaszok kétszeres világbajnoka előtt. A bronzérmet Valter klubtársa, a szintén belga Wout van Aert szerezte meg.

Országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam

1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc
2. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08
3. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79
…22. Valter Attila 38:45.68

Férfi kézilabda: norvég siker a magyarok csoportjában

A norvég válogatott a papírformának megfelelően 36-31-re győzött Argentína felett a magyar érdekeltségű csoportban.

A másik ágon a horvátok hatgólos hátrányból, 16-22-ről fordítottak Japán ellen. A Szeged horvát jobbszélsője, Mario Sostaric hatszor volt eredményes, míg veszprémi honfitársai közül az irányító Luka Cindric kétszer talált be, a beálló Nikola Grahovac nem szerzett gólt.

Férfi kézilabda, 1. forduló

A csoport:
Horvátország – Japán 30-29 (13-18)
Spanyolország – Szlovénia 25-22 (8-11)

 

B csoport:
Norvégia – Argentína 36-31 (22-15)
Egyiptom – Magyarország 35-32 (19-15)

Szaros a víz vagy sem?

Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés. A párizsi rendezők főszerepet szánnak az ikonikus folyónak, amely a nyitóünnepség helyszíne volt, és ahol a triatlonisták, illetve a nyílt vízi úszók tempóznak majd a játékok alatt, miközben fekáliában fürdő sportolókról és felelőtlenségről írnak a lapok. A rendezők mégis ragaszkodnak a Szajnához, és nem is készülnek B tervvel, ami könnyen a visszájára sülhet el.

Kapcsolódó
Lehet-e a Szajna a párizsi olimpia fő attrakciója, ha mindenki csak a szaros vízről beszél?
Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés, de a rendezők a végsőkig ragaszkodnak a tervhez.

Kerékpár: Brown sikere az esős időfutamban

Az ausztrál Grace Brown nyakába került az aranyérem a női országúti kerékpárosok időfutamában a párizsi olimpián. A  32,4 kilométeres viadalon 35 résztvevő indult, akik között ezúttal nem volt magyar.

Az Invalidusok és a III. Sándor híd között kijelölt sík, 150 méter szintemelkedést tartalmazó és a női versenyeken kimondottan hosszúnak számító távot esőben tekerték le az indulók: az útvonal több helyen is veszélyesen csúszós volt, az egyik körforgalomban többen is buktak, máshol a versenyzőjéhez igyekvő szerelő esett el kerékpárcsere közben.

Az első időmérőpontnál még az élen álló belga Lotte Kopecky is a földre került, akárcsak a szintén jól álló amerikai vb-címvédő, Chloé Dygert, míg a háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk hat héttel bokatörése után nem tudott a dobogóért harcolni.

Az elsőséget a 32 éves Brown érdemelte ki, a második helyen az Európa-bajnoki ezüstérmes brit Anna Henderson zárt, a bronzot – bukása ellenére – Dygert érdemelte ki.

Országúti kerékpár, női időfutam

1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
2. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.

Muhari: Tudtam, mit kell csinálnom

„Fejben kellett előbb legyőznöm az ellenfelem. Azt tudtam, mit kell ellene csinálnom, és, hogy ő mit fog tenni” – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt.

Arra a felvetésre, hogy francia ellenfél jön, csak annyit reagált mosolyogva:

Jó, legyen!

Varga Jennifer / 24.hu

Muhari Eszter csodálatos!

Muhari Eszter két győzelem után a kínai Jü Sze-hannal csapott össze a női párbajtőr negyeddöntőjében, és esélye sem hagyva ellenfelének végig vezetve 15-10-re nyert, így bejutott a legjobb négy közé.

Varga Jennifer / 24.hu

Gémesi-dráma képekben

A kardozó Gémesi Csanád kikapott a második mérkőzésén, így nem jutott negyeddöntőbe. A tunéziai ellenfél döntő tusát követő reakciók Varga Jennifer helyszíni fotóit látva is szívbe markolóak.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nincs más hátra, mint előre

„Nagyon nehezen tudom elfogadni, úgy érzem, mindent megtettem. Mind otthon, mind itt. Nagyon készültem, hogy valami nagyon mutassak és nagyon közel voltam ehhez. Ez az asszó nagyon sokáig el fog kísérni” – mondta Gémesi Csanád könnyes szemmel az M4 Sport kamerája előtt.

Kapcsolódó
Gémesi is kiesett, nincs már versenyben magyar kardvívó
„Nincs más hátra, mint előre, de még biztosan nyalogatni fogom a sebeim.”

Gémesi óriási meccset veszített

Ferjani újabb ponttal indított, Gémesi ugyan kikéerte utolsó videóját, hiába (7-9). Fej-fej mellett egy-két találat különbséggel a tunéziai vezetett, ám a magyar 13-13-nál egyenlített.

Aztán egy vitatott tusnál Gémesi javára ítélt a játékvezető (14-13), de a tunéziai egyenlített.

Őrült izgalmak, a döntő tust végül Ferjaninak adták úgy, hogy Gémesi már nagyon örült, ő úgy érezte, az övé volt a találta…

Mínusz háromról fordított Gémesi

Nem jól kezdett Gémesi, a tunéziai első három támadása pontot ért, gyorsan 3-0-s előnyre tett szert. Ez videózással szerezte első pontját Gémesi, amelyet gyorsan megtoldott még kettővel (3-3). Sőt… már 4-3 ide.

Gémesi a páston

Az egyetlen talpon maradt magyar kardvívó, Gémesi Csanád a nyolcaddöntőben folytatja, ellenfele a tunéziai Faresz Ferjani.

Kezdésnek azért nem volt rossz!

Szilágyi Dorottya már jóval pozitívabb, mosolygósabb interjút adott.

„Az eleje nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, nehézkesen indult. Aztán sikerült visszahozni, és a harmadik negyedre már ismét meccsben voltunk. Nyerni szerettünk volna, de nincs mit szégyellnünk a mérkőzés után, hiszen voltak jó momentumaink, ezeket visszük tovább a következő mérkőzésekre” – mondta.

Majd hozzátette:

Kezdésnek azért nem volt rossz!

Vályi Vanda: Nem szeretnénk kétségbeesni

„1-4-ről mindig nehéz ilyen csapat ellen visszazárkózni, de sikerült. Szomorú, hogy egyszer sem sikerült vezetnünk. Folyamatosan építenünk kell magunkat, nem szeretnénk kétségbeesni” – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Vályi Vanda, aki három gólt szerzett a hollandok elleni 10-8-as vereség alkalmával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik