Sport

Nem mennek börtönbe a vesztegetéssel vádolt magyar kézilabdabírók

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Súlyos vádakat fogalmaztak meg négy, nemzetközi szinten is ismert kézilabda-játékvezető ellen: a vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt bírókat tavaly júniusban első fokon egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. Szerdán aztán a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét valamennyi vádlott esetében megváltoztatta.

2019 szeptemberében a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ember (köztük négy játékvezető) ellen emelt vádat két külön vádiratban kézilabdás bundázás miatt.

A vádirat szerint „a 2016-2017-ben több olyan korrupciós eset történt, amikor kézilabdabíróknak pénzt ígértek arra az esetre, ha egyes első- és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló mérkőzéseket a pártatlanság szabályait megsértve vezetnek le. Két játékvezető páros – 150 és 500 ezer forint közötti összegért – összesen öt mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni.”

Rajtuk kívül még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy volt érintett.

A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel vádalkut kötöttek, ők végül könnyebben megúszták: előbbi 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést, utóbbi 800 ezer forint pénzbüntetést kapott.

A további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folytatódott, és a Fővárosi Törvényszék „dr. T. P. és társai” ellen vesztegetés bűntette miatt június 20-án hozott első fokú ítéletet. Eszerint a nemzetközi szinten is elismert játékvezetőket, akik világ- és Európa-bajnokságokon, Bajnokok Ligájában is fújtak, letöltendő börtönbüntetéssel sújtottak: három bíró egy-egy évet, a negyedik tíz hónap letöltendő börtönt kapott.

A büntetőügy idén a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott, ahol a szerdán az elsőfokú bíróság ítéletét valamennyi vádlott esetében megváltoztatta.

Az I., II., III. és IV. rendű vádlott bűncselekményeit társtettesként elkövetettnek és részben eltérően minősítette. A III., IV. és VI. rendű vádlottak bűnösségét az ügyészi fellebbezésnek megfelelően további vesztegetési cselekményekben is megállapította. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 2 évre súlyosította.

Szabadságvesztéseik végrehajtását ugyanakkor – a közügyektől eltiltás büntetés egyidejű mellőzésével – 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az V. és VI. rendű vádlott szabadságvesztésének próbaidejét 2 évre mérsékelte. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottakat kizárólag a játékvezetői tevékenység gyakorlásától ítélte végleges hatályú eltiltásra.

Az ítélőtábla megállapítása szerint a játékvezető párosok mindkét tagja részt vett a vesztegetési ajánlat elfogadásában. Így azon esetekben, amikor a játékvezető páros ajánlattal közvetlenül meg nem keresett tagját a törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette, a másodfokú bíróság az eltérő tényálláson keresztül bűnösséget állapított meg.

„A vesztegetés törvényi tényállása nem tipikusan a sporteseményekre, sportéletre és versenyekre került megalkotásra. Játékvezető esetében a korrupciós bűncselekmény alapját képező kötelezettségszegés azzal valósul meg, ha az adott sporteseményen nem a tisztesség és jogszerűség követelményének megfelelően jár el, vezeti a mérkőzést. A jelen ügyben kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a játékvezetők nem ezeknek a követelményének megfelelően jártak el.

A jogtalan előny megszerzéséért a Magyar Kézilabda Szövetség érdekeivel, továbbá a játékvezetésre irányadó szabályokkal és a szerződési kötelezettségeikkel ellentétesen vezették a mérkőzéseket, vagyis a jogtalan anyagi motiváció alá rendelték a tevékenységüket

olvasható.

Ami érdekesség, hogy a közlemény szerint „a foglalkozástól eltiltás körét azonban csak a cselekményekkel ténylegesen érintett játékvezetői tevékenységre kellett szűkíteni”, azaz más, kézilabdával kapcsolatos munkát végezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik