Sport

A tenisz egyik legnagyobb legendája imádja Babos Tímeát

Fed Kupa áprilisi, budapesti döntőjének sorsolásán a női tenisz korábbi klasszisa, Billie Jean King volt a díszvendég, aki beszélt arról, mit gondol a mostani játékosokról, köztük Babos Tímeáról, hogyan vált annak idején teniszezővé, és azt is elárulta, melyik volt az a javaslata, amit ötven éve még kinevetett a férfijátékosok versenyeit szervező ATP, ma már viszont komolyan terveznek vele.

Harc mindenkiért

A 76 éves Billie Jean King a hetvenes években zsákszámra nyerte a Grand Slameket, emmellett pedig az egyenjogúság élharcosa is. Szándékosan nem női egyenjogúságot írunk, ezt ugyanis King is visszautasítja.

Az emberek folyton azt hiszik, ha nő vagy, akkor a nők jogait véded csak. Én mindenkiét! Ha egy vezetői szerepet vállal magára az ember, akkor mindenkit képvisel. Abban hiszek, hogy mindenki szabadon önmaga kellene, hogy legyen, amíg ezzel nem árt másoknak

– mondta a Fed Kupa sorsolása után a legendás játékos.

Az összesen 39-szeres GS-győztes (egyes, páros, vegyespáros) korábbi klasszis tett is azért, hogy valódi egyenlőség legyen: 1970-ben egy kaliforniai versenyen a férfijátékosoknak nyolcszor nagyobb pénzdíjat tűztek ki, ezért King nyolc éljátékossal együtt bojkottálta a tornát. Ekkorra már a világ legjobbjaként tartották számon, ezért ez igen komoly lépésnek számított, közben azt is kockáztatta, hogy kitiltják a Grand Slam-versenyekről. Három dolgot akart elérni:

  • megbecsülést
  • és profi versenyeket a nők számára,
  • valamint az addig kapott 14 dollárok helyett olyan pénzdíjakat, amelyekből meg lehet élni.

Saját versenyt hirdettek meg a női játékosok számára, majd 1973-ban a hivatásos női teniszezők érdekvédelmi szervezete (WTA) is létrejött. Pedig Kingnek nem ez volt eredetileg a terve.

Nem kellene külön utakon járnunk. A kezdetekben én elmentem az ATP-hoz, hogy közösen dolgozzunk, de nem érdekelte őket a lehetőség. A mostani ATP-vezetőség már sokkal nyitottabb, úgy tudom szóba is került a közös munka. Ugyanazokon a helyszíneken játszanak férfiak és nők a Grand Slameken, szerintem ez a következő lépés

– mesélte a 76 éves King a WTA korai éveiről, amelynek 1975-ig elnöke is volt.

Az egykori világelső akkor került a tenisz vérkeringésébe, amikor Margaret Court mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte. Utóbbi ma már inkább kirekesztő nézeteivel tűnik ki, de ennek ellenére Billie Jean King szerint járna neki is az elismerés, amit a legutóbbi Australian Openen csak részben kapott meg.

Nem ünnepelték, csak elismerték a teniszvilág kínossá vált őrült nagynénijét
Minden idők egyik legjobb, legfélénkebb teniszezőjéből, Margaret Courtból véres szájú homofób lett.

„Teljesen megérdemelte volna, hogy ünnepeljék őt, fantasztikus játékos volt. Persze nem értek egyet azzal, amit mond, mert szerintem egy olyan közszereplőnek, amilyen ő is, nyitottnak kellene lennie, különösen úgy, hogy ott áll a neved egy épületen (a melbourne-i centerpályán – a szerk.). Ha ott áll a neved valamin, az a dolgod, hogy mindenki számára nyitott légy. Ennek ellenére nincsenek ellenérzéseim vele szemben, minden ember más és más. Még harcoltam is érte, amikor a harmadik számú pályát akarták elnevezni róla. Azonnal mondtam, hogy ezt nem tehetik meg vele.”

King ráadásul maga is érintett Court kritikáit illetően, hiszen a saját neméhez vonzódik, még ha nem is árulta ezt el sokáig senkinek.

A mindenkori csapatjátékos

Bár Billie Jean King ma már a sportág legendájának számít, de nem volt egyértelmű, hogy híres teniszező lesz. Gyerekként egy rakás sportot kipróbált, ám végül a szülei azt szerették volna, ha valami olyat űz, ami lányoknak való. Váratlan segítséget kapott aztán.

Mindig is a csapatsportokat szerettem. Olyan kötődés jön ilyenkor létre , amit nem lehet megtörni. Gyerekként mindent kipróbáltam, kosárlabdát, baseballt, softballt, focit, amerikaifocit, minden érdekelt. Aztán ötödikes koromban odajött hozzám ez a lány, Susan Williams és megkérdezte, akarok-e teniszezni. Mivel akkor még nem tudtam, mi az a tenisz, visszakérdeztem, mit kell csinálni benne. »Futni, ugrani, és a labdákat eltalálni egy ütővel« – érkezett a válasz. Mondom micsoda?! Hát ez a három kedvenc dolgom bármilyen sportágban!

Hamar megkedvelte a játékot, kétévnyi teniszezést követően pedig rájött, hogy óriási kincs van a kezében.

„13 évesen jöttem rá, hogy ez egy nemzetközi sportág. Hogy ezzel bejárhatom a világot, ki is jelöltem a térképen különböző országokat, ahová el akartam jutni. Nem sokkal később aztán arra is ráeszméltem, ezzel esélyt kaptam rá, hogy jobb hellyé tegyem a világot. Láttam, hogy nálunk mindenki fehér cipőben, fehér labdát ütögetett, még a játékosok is mind fehérek voltak. Azt kérdeztem magamtól: mi van a többiekkel? Azt akartam, hogy mindenki esélyt kapjon, mindegy milyen a bőrszíne, a neme, vagy a szexuális irányultsága.”

Fotó: Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Ahogyan kezdetben a csapatjátékok vonzották, úgy a teniszben is jobban szeretett párosban, vagy a válogatottban játszani. Azt mondta: ha tehetette volna, minden héten csapatban lép teniszpályára, minthogy egyedül versenyezzen. A felkészülésében is partnert talált magának, így éjjel-nappal teniszezhetett.

Sandy Mayerrel hosszú ideig közösen edzettünk, mert mindketten ugyanabban a New Yorki-i csapatban játszottunk. Mielőtt idejöttem, írtam is neki, mert úgy rémlett, az apja magyar. Nagyon emlékszem rá, mert erős akcentusa volt, alig várom, hogy meséljek neki, mert most vagyok Budapesten először és imádom. Gyönyörű épületek, csodálatos város, nagyon örülök, hogy végre ezt is láttam.

Aktív pályafutása végeztével Billie Jean King maradt a teniszválogatottnál, edző lett, amit rettentő kemény feladatnak tart.

„Soha nem ér véget a munka, állandóan ezen jár az eszed. Imádtam. Venus és Serena Williams is nálam kezdte a játékot, de olyan világelsők is, mint Mary Joe Fernández. Mázlista voltam, csupa jó játékossal dolgozhattam.”

A nehéz feladatot remekül látta el, az amerikai Fed Kupa-csapatot 1996-ban győzelemre vezette, ráadásul abban is szerepe volt, hogy Lindsay Davenport, Gigi Fernández, és Mary Joe Fernández olimpiai aranyérmes lett.

„Imádom Babost!”

Manapság leginkább teniszversenyek és a Fed Kupa támogatásával tölti az idejét, de ezzel is újabb helyekre látogat el és újabb emberekkel ismerkedik meg. Számára pedig az emberi kapcsolatok kialakítása a legfontosabb.

Természetesen szóba kerültek a még aktív játékosok is, a legendás teniszező pedig nagy rajongója a mostani mezőnynek. Szerinte Serena Williamsnek minden esélye megvan, hogy a 24. Grand Slam-tornáját is megnyerje, de ehhez az önmagába vetetett hit mellett kőkemény munkára is szüksége van. Nem lesz könnyű dolga, mivel King szerint a mostani versenyek sokkal kiélezettebbek, mint korábban.

„Ma már akkora a verseny a női mezőnyben, amekkora a játék története során még sosem volt. Ki hitte például, hogy Sofia Kenin nyeri majd meg az Australian Opent?! Senkit sem szabad lebecsülni ebben a mezőnyben. Korábban az számított a legjobbnak, aki a legerősebbet tudta ütni, ma viszont már többféle játékstílus is eredményes lehet, ezért csak erre nem támaszkodhat majd Serena. Manapság képtelenség megjósolni a versenyek előtt, ki nyerhet, vagy épp a Fed Kupát ki viszi majd haza.”

Ha pedig mai mezőny és Magyarország, nem mehetett el szó nélkül a legjobb magyar női teniszjátékos, Babos Tímea mellett sem.

Imádom őt, igazán intenzív játékos. A fonákja igazán kiváló, de nagyon szeretem azt is, mennyi érzelem dúl benne a meccseken. Nagyon jó a magyar tenisznek, hogy van olyan játékosa, aki tornákat nyer, de nem ismerem őt személyesen. Remélhetőleg a Fed Kupa lehetőséget ad arra, hogy összekovácsolja a magyar tenisztársadalmat.

Kiemelt kép: Robert Szaniszló/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik